Minkavlere fik en hånd med på vejen

De fremmødte til VKST's arrangement for tidligere minkavlere kunne høre en veloplagt Mikael Kamber snakke om positiv psykologi.
Hvordan kommer man videre, hvis man har haft en minkbesætning, men nu skal lukke? Det var i fokus, da VKST og Sjællands Pelsdyravlerforening for nylig afholdte møde om udfordringerne og fremtiden.
Og minkavlerne kunne gå hjem med troen på, at der er lys og håb forude.
- Jeg gik fra mødet med vemod, men bestemt også med glæde og håb, fortæller vicedirektør i VKST, Marlene Sparre Ibsen, og tilføjer:
- Det er en forfærdelig situation, minkavlerne står i, men de er gode til at bruge hinanden. Deres energi, dialog og relation er så stærk, og jeg er sikker på, at de nok skal komme ud på den anden side med oprejst pande, så længe de holder fast ved hinanden.
Tilbud om krisehjælp
De forhenværende minkavlere ser lige nu ind i en uvis fremtid i forhold til deres nedlukkede produktion, ejendomme og videre arbejdsliv. Derfor tilbydes alle minkavlerne krisehjælp fra en psykolog samt et gratis besøg.
- Nogle kommer og er selv kommet videre, nogle vil meget gerne videre, men mangler hjælpen og den økonomiske støtte til det, mens andre igen slet ikke kan se sig ud af krisen og har brug for den akutte omstillingshjælp til, hvad fremtiden skal byde på, fortæller virksomhedsrådgiver fra VKST Kasper Juhl Klausen, der holdt oplæg for minkavlerne til mødet i Sorø.
-Derfor kan man heller ikke hjælpe dem alle med den samme løsning i en samlet pakke. Der er brug for individuelle løsninger med en skræddersyet handlingsplan og et forløb, der er tilpasset den enkelte minkavler og dennes situation og familie, forklarer rådgiveren.
En overordnet handlingsplan
Sammen med sine kolleger i VKST tilbyder Kasper Juhl Klausen derfor at komme hjem og tale med den enkelte familie med fokus på de tanker, der fylder allermest hos dem lige nu, og derudfra vende tilbage med en overordnet handlingsplan og et tilbud på et tilpasset forløb.
- Vi kan ikke give dem den omsorg, som de har brug for lige nu. Det må de give hinanden. Men vi kan lytte og stille spørgsmål, og på den måde hjælpe dem med at finde deres nye vej i livet og komme med ideer til, hvordan ejendommen kan anvendes i fremtiden, siger Marlene Sparre Ibsen fra VKST og tilføjer:
-Vi håber, at de minkavlere, der har brug for det, vil gøre brug af vores tilbud. Det er god mulighed for at komme videre, og finde ud, hvad man skal herfra.
Gode råd fra TV2-vært
Der kom også gode råd til minkavlerne fra uventet kant, da nyhedsvært på TV2 Mikael Kamber kom med gode input og værktøjer til mødet i Sorø.
Mikael Kamber er erfaren foredragsholder og uddannet i positiv psykologi, og med forskellige, konkrete og simple værktøjer forklarede han minkavlerne, hvordan livsglæden og trivslen kan brede sig igen.
Han anbefalede blandt andet minkavlerne til at holde fokus på dagens tre gode ting for på den må at omstille sin hjerne til at tænke mere positivt.