Da Kirsten Holgaard i 2019 sammen med kæresten Søren Lerup åbnede sin gårdbutik på gården Over Ugilt ved Hjørring, skulle det egentlig bare være en hobby, som hun forhåbentlig også kunne tjene lidt penge på.

Levebrødet skulle fortsat være minkene.

- Jeg regnede godt nok med, at minkavl i Danmark ville få en ende på et eller andet tidspunkt. Men jeg havde bestemt regnet med, at de skulle være der min tid ud. Det var jo også derfor, at vi byggede en ny minkhal tilbage i 2006, fortæller den nu forhenværende minkavler, der tidligere på året fyldte 50.

Hun har tidligere haft 2.000 minktæver, men var, da Mette Frederiksen beordrede alle danske mink aflivet, trappet ned til 1.200.

- Men jeg havde jo troet på, at det igen skulle blive en god forretning at have mink, og at jeg måske skulle op omkring 1.500 igen, fortæller Kirsten Holgaard.

Kyllinger revet væk

Mens minkene nu er fortid, er der fortsat masser af dyr på gården. Kirsten Holgaard fortæller, at venner og bekendte også altid har kaldt stedet for en zoologisk have. Mens det før mest har været for hyggens skyld og til eget forbrug, huser gården nu geder, kaniner, grise, duer, kyllinger, kalkuner, perlehøns, vagtler, der alle ender i gårdbutikkens fryser på et tidspunkt.

Kirsten Holgaard havde egentlig troet, at det var kaninkødet, der skulle blive den store sællert i butikken, men mens kaniner har solgt tilfredsstillende, stod det hurtigt klar, at det var kyllingerne, der for alvor satte gang i salget.

- Vi startede med at få slagtet en kvie, 30 kaniner og 100 kyllinger. Det tænkte vi nok skulle række det første halve år. Men efter en måned var alle kyllingerne solgt, og det viste sig ikke bare at være nyhedens interesse. Lige siden har vi solgt cirka 100 kyllinger om måneden, fortæller Kirsten Holgaard, der selv står for slagtningen af kaniner og vagtler, mens kyllingerne og de fleste andre fjerkræ bliver slagtet hos Raunsmed Fjerkræslagteri.

- Med den store efterspørgsel, blev det simpelthen for arbejdskrævende selv at klare kyllingerne, konstaterer butiksejeren, der har fået installeret sit hjemmeslagteri i en kølecontainer i laden.

- Jeg var så heldig, at min kæreste Søren er elektriker og har været rejsemontør, og klaret masser af lignende opgaver. Så det var faktisk forholdsvis simpelt for ham at få indrettet slagteriet, så det blev godkendt af myndighederne i første omgang, fortæller hun.

»Det jeg allerhelst vil«

Selvom afskeden med minkerhvervet på ingen måde blev nogen rar oplevelse, har Kirsten Holgaard fået vendt chokket til noget positivt.

- Selvom det var en barsk omgang, tror jeg faktisk, jeg ender med at blive glad for, at Mette Frederiksen lukkede minkerhvervet ned. Lige nu går jeg og laver det, jeg allerhelst vil – hvis jeg fortsat havde haft mulighed for at holde mink, var det her bare blevet noget, jeg lavede ved siden af mit arbejde. Og selvom jeg godt kunne lide at arbejde med mink, var det hårdt arbejde, fortæller vendelboen, der glæder sig over, at gårdbutikken ikke først var en idé, der kom til hende efter Mette Frederiksens ordre.

- Det har haft kæmpe betydning, at jeg allerede var godt i gang med butikken, da minkene blev lukket ned. For hvis jeg skulle starte fra nul, ville jeg nok ikke have turdet satse på, at jeg kunne tjene min egen løn på sådan en butik. Men det tror jeg faktisk godt, jeg kan nu, fortæller hun.

- Der bliver stadig ved med at komme nye kunder, der har hørt om os et eller andet sted, og de eksisterende kunder bliver heldigvis også ved med at vende tilbage, konstaterer Kirsten Holgaard, der også hele tiden forsøger at få nye varer på hylden – både fra egen stald, men også fra andre lokale producenter. Derfor byder butikken ud over kød også på ost, honning og tærter, mens seneste nyt fra stalden er 50 perlehøns, som lige er blevet slagtet, da LandbrugNord kigger forbi.

- Jeg kan godt lide, at der sker noget nyt, og jeg er ikke bange for at forsøge mig lidt frem. Hvis det så sælger godt, prøver vi det nok igen, og hvis ikke, så kan jeg sige, at det er afprøvet.

Sidste år lød et af forsøgene på hestekød – en vare, som ikke umiddelbart står til at skulle afprøves igen, fortæller hun.

Slet ikke færdig

Mens alt tyder på, at gårdbutikken på Over Ugilt er et bæredygtigt bud på Kirsten Holgaard fremtidige indtjeningsgrundlag, glæder hun sig også bare over at have noget at tage sig til i en tid, hvor flere af hendes tidligere mink-kolleger stadig grubler over, hvad fremtiden skal bringe.

- Det betyder meget at have noget at stå op til om morgenen – ellers tror jeg let, man kan falde i et sort hul. Og de fleste af vi tidligere minkavlere har formentlig en tanke om, at vi gerne vil være selvstændige. Derfor håber jeg også, at mange af mine kollegaer vil finde på noget lignende. For det kan altså godt lade sig gøre at komme videre og fortsat være selvstændig, selvom man ikke kan holde mink længere, siger hun.

Selvom hun er kommet videre, kan Kirsten Holgaard dog godt stadig savne nogle elementer fra den hverdag med mink, der har fyldt en stor del af hendes liv.

- På mange områder, er det dejligt eksempelvis at arbejde med kaniner frem for mink. De bider ikke, og de er forholdsvis lette at håndtere. Men jeg savner de forskellige sæsoner, man havde med minkene. Her bliver det meget det samme dag efter dag, fortæller Kirsten Holgaard, der allerede inden aflivningen af minkerhvervet havde indrettet én af sine minkhaller til kaninopdræt – nu venter hun på, at de øvrige haller kan blive vurderet af taksationskommissionen, så de kan blive revet ned og hun kan udvide produktionen på sit mangfoldige landbrug endnu mere.

For selvom forretning allerede nu kører godt, er der stadig masser af muligheder for udvikling og udvidelse.

- Ork, jeg er slet ikke færdig endnu, fastslår Kirsten Holgaard.