Minkavlere må vente i årevis på erstatning

Fristen for, hvornår alle lukkede minkfarme skal være revet ned, er skubbet fra 2024 til 2028, viser et notat ifølge B.T.

Hvis man som minkavler skal have erstatning for at få revet sine burer og andre faciliteter, efter at have søgt om penge fra staten, kan man risikere at skulle vente på pengene i årevis.

Det viser et notat fra Fødevareministeriet, som dagbladet B.T. har set. Venstres medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Torsten Schack Pedersen, er ikke tilfreds med udviklingen.

- Det er et stort problem for minkavlerne, der i forvejen er blevet kørt rundt i manegen. De minkavlerne, der i forvejen venter på erstatning, kommer nu til at vente endnu længere på at komme videre. Det går bare ikke, siger Venstres Torsten Schack Pedersen til B.T.

Samtidig er det beløb, som myndighederne regner med at skulle betale i erstatning for nedrivning sat op fra maksimalt 2,7 millioner kroner til 3,7 millioner kroner.

Holder møde om sagen

Fra Fødevareministeriets presseafdeling lyder det, at partierne, der står bag aftalen om at give erstatning til minkavlere, er inviteret til et møde i ministeriet om indholdet den 30. august. Det drejer sig om Venstre, Radikale, SF og Liberal Alliance.

Alt i alt står staten til at skulle betale op mod 19 milliarder kroner til minkavlere og følgeerhverv som resultat af minsagen.

Indtil videre har Fødevarestyrelsen, der arbejder med at udbetale erstatning til minkavlere, der har søgt om det, udbetalt 6,5 milliarder kroner, viser tal fra styrelsen. Heraf er der udbetalt tre milliarder kroner i forskud på den samlede nedlukningserstatning.

Udvandring får efterspil

Spørgsmålet om erstatning og nedrivning af minkfaciliteter er ikke det eneste, der skaber røre omkring minkavl i Danmark.

Som vi kunne fortælle i sidste uge, så udvandrede formanden for Danske Pelsdyravlere, Tage Pedersen, fra en teknisk gennemgang af nye tiltag for en mulig genstart af minkerhvervet hos Fødevareministeriet.

Siden har der været flere forlydender om, hvad der skete, og nu vil Torsten Schack Pedersen have en forklaring fra ministeren. Angiveligt skulle Tage Pedersen have følt sig intimideret under mødet af departementschef i Fødevareministeriet, Morten Niels Jakobsen.

Således Torsten Schack Pedersen sendt et §20-spørgsmål til Rasmus Prehn med følgende ordlyd:

»Vil ministeren bekræfte og kommentere på, at hans departementschef på et såkaldt dialogmøde med minkerhvervet den 10. august 2022 truede minkavlernes formand med et forbud mod fortsat minkproduktion, hvis man ikke på mødet tiltrådte en af myndighederne på forhånd udarbejdet liste over restriktioner for eventuel genoptaget minkproduktion - en plan, der ikke tidligere havde været forelagt eller drøftet med erhvervet?«

Fødevareministeren har seks dage til at svare på spørgsmålet. Han kan desuden se frem til at skulle i møde hos Folketingets Granskningsudvalg sammen med justitsminister Mattias Tesfaye og miljøminister Lea Wermelin. Det oplyser udvalget på sin hjemmeside. 

- Udvalget forestiller sig et møde ultimo august eller primo september 2022, skriver formand Sophie Løhde (V) i brevet til de tre ministre. 

Der er ikke tilføjet oplysninger om, hvad møderne konkret kommer til at omhandle, men formentlig har møderne reference til de embedsmænd, der fik hård kritik i Minkkommissionens rapport. 

Læs også