Det har været tørt og varmt i en lang periode. Høsten er i fuld gang på markerne og i vores køkkenhaver. Sensommerens høje blå himmel er også signal til en anden type høst. Det er nemlig sanketid inden så længe.
Frugter, bær, svampe og nødder ligger snart ventende for dine fødder. En af de rigtig lækre sager, som naturen byder på, er valnødden.
Valnøddetræets er et stort løvfældende træ, der kræver plads og godt med lys. Dets frugt er grøn og sidder mellem de kraftige skyggegivende blade. Når den falder til jorden, går den grønne skal i stykker, og tilbage er den velkendte og velsmagende nød.
Det er lidt sjovt, at vi kalder valnødden for en nød, for rent botanisk er den faktisk en stenfrugt, ligesom fersken og blomme.
Valnøddetræets har mere end de gode nødder at byde på. Træets ved er stærkt som egetræ og meget smukt som de mere eksotiske træsorter. Det er stor efterspørgsel på træet, der blandt andet anvendes til geværskæfter og fine møbler.
Danmark er tæt på valnøddetræets nordlige udbredelsesgrænse. Normal findes det i Kaukasus, Lilleasien og på Balkanhalvøen. Det findes ofte i haver og parker men også i skov, hvor den kan få godt med lys og varme. Træet kan sagtens dyrkes, men dyrkes kun i lille grad til kommercielt formål herhjemme.
Valnød kan anvendes i et hav af opskrifter, og kan også bruges til en god valnøddesnaps. Til snaps bruges de grønne frugter, og de skal helst plukkes inden august.
Dette års heftige varme har været hård ved mange planter, især yngre planter og dem med et højtliggende rodnet. Valnøddetræet har dyb hovedrod, så det er ret modstandsdygtigt overfor tørke, og lider ingen nød.
Den varme sommer har fået flere valnøddetræer til sætte mange og store frugter i år, så find kurven frem, og vær klar til at samle forråd til vinteren.