Økologisk info-møde om nye regler

Onsdag den 8. september kl. 19.30 inviterer Økologiudvalget i Djursland Landboforening i samarbejde med Seges til informationsmøde om kommende nye økologiregler.

Der er ændringer på vej i de økologiske regelsæt, hvor der kommer krav til, hvilke afgrøder, der dyrkes og der kommer ændringer til, hvor meget gødning man må bruge og især hvilke typer gødning, der må anvendes under givne lofter. Visse ændringer træder i kraft allerede til kommende dyrkningssæson og andre ændringer bliver først indført i 2022/23.

Det vil være meget individuelt om disse ændringer har konsekvenser på den hidtidige drift på de økologiske bedrifter. For nogle vil det føles som en opstramning og en økonomisk belastning, andre vil ikke blive påvirket i nævneværdig grad.

--

Robotter ud til kunder i Skandinavien

I Danmark er de to danske virksomheder, Thorsen Teknik og FMR Maskiner gået sammen om at etablere en forretning, der skal sikre flere og bedre autonome robotløsninger i Danmark, Norge og Sverige. Virksomhederne kalder samarbejdet for AllAgbots Nordic, og det første produkt i porteføljen bliver Robotti - en autonom løsning til mange udfordringer i marken, såsom manglende kvalificeret arbejdskraft i spidsperioder, behov for at sprøjte mindre og mere præcist i specialafgrøder samt at lette jordpakningen i marken.

I Agrointelli er man glade for det ambitiøse samarbejde, der bliver dannet gennem AllAgbots Nordic.

- Det er to selvstændige virksomheder, der er stærke på henholdsvis salg, teknik, service og support. Og de har set en mulighed i at komme ind på markedet som en samlet enhed, der vil være vores samarbejdspartner i Skandinavien. Vi glæder os rigtig meget til at skabe et etableret marked gennem AllAgbots Nordic, siger CCO hos Agrointelli, Jakob Bebe.

--

Møder om zinkfri fravænning

Zinkfri fravænning er lige om hjørnet. Men hvordan forbereder svineproducenterne sig bedst?

Det kan man blive klogere på ved kommende Fokus 35 Vital-møder, som finder sted fra tirsdag den 14. september. Dagens emne er erfaringer med og afprøvninger af zinkfri fravænning.

Fokus 35 Vital-møder er en slags erfagrupper med fokus på produktivitetsforbedring. Der udarbejdes og udsendes månedlige grafer over udviklingen hos samtlige deltagere i grupper. Der afholdes fire møder årligt.

Konceptet består af erfagrupper på Fyn, i Sønderjylland, Nordjylland og Vestjylland. Bag konceptet står svinedyrlægerne Porcus.

--

Ny import af drænspulere

Sprøjtespecialist-firmaet Brdr. Toft A/S har føjet hollandske drænspulere fra Sieger til produktporteføljen.

- Vi har set et potentiale i at tage drænspulere ind i vort sortiment, og da teknologien ligger tæt på vores hovedbeskæftigelse omkring sprøjteteknik ligger det lige for, udtaler Salgs- og Marketingchef Finn Søndergaard fra Brdr. Toft.

- Sieger Drain-Jet drænspuler bygger på årtiers erfaring med rensning af dræn i Holland, og er utrolig kraftig og velbygget, skriver Brdr. Toft.

Konceptet er som udgangspunkt, at pumpen suger vand direkte i grøften, således at vandvognen kan spares, hvilket gør maskinen meget let og øger fremkommeligheden.

Spulearmen er styret af traktorens hydraulik, og hvis drænene er ført til grøft, kan spulingen i princippet foretages fra førersædet.

--

DM&E: Undgå flaskehalse med en langsigtet strategi

Flaskehalse på arbejdsmarkedet opstår, når efterspørgslen på arbejdskraft ikke modsvares af udbuddet. Sidste år blev håndværkerfradraget fordoblet for at booste erhvervet i forhold til corona. Regeringen har nu annonceret, at den vil halvere håndværkerfradraget i det kommende forslag til en ny finanslov for 2022. Nu vil man sænke det igen og bringe det tilbage til, hvad det var, før corona-krisen. Denne op-og-ned justering, mener brancheforeningen DM&E vil skabe yderligere pres på en i forvejen presset branche.

- Det skaber flaskehalse i markedet, når det kører op og ned på denne måde. Vi mener, at man bør udarbejde en mere langsigtet strategi for håndværkerdraget i stedet for at justere fradraget på den korte bane, siger Sebastian Skipper Ravn, der er chefkonsulent i DM&E Entreprenør.

Brancheforeningen mener, at man skal holde ved ordningen, som den er. De ytrer, at det er vigtigt at boligejerne kan få tilskud til grønne tiltag og klimaløsninger som for eksempel LAR-anlæg og udskiftning af nedslidte kloakker, som er til stor gevinst for miljøet.

--

Stor interesse for detaljerede jordanalyser

Interessen for grovvareselskabet Danish Agros SoilOptix-jordanalyser er så stor, at der nu udvides med endnu en maskine til kortlægning af markernes tekstur og næringsstofindhold.

- Vi har allerede fyldt kapaciteten for én SoilOptix-maskine for den kommende sæson, og vi har på nuværende tidspunkt flere hektar herudover i ordrebogen, så som resultat af den store efterspørgsel udvider vi nu med endnu en SoilOptix-maskine, som vi glæder os til at få ud at køre på markerne til efteråret, fortæller Markedsdirektør i Danish Agro, Palle Greiersen.

Han pointerer samtidig, at Danish Agro med de nye maskiner kan foretage jordanalyserne helt hen i april, hvilket giver mange måneder at arbejde i, men at det alligevel er en god idé for landmanden at bestille sin jordanalyse i god tid.

--

Forskere vil undersøge døde harer for gift

Der bliver færre og færre harer i Danmark, og det skal et hold danske forskere de kommende år nu undersøge nærmere, skriver Jyllands-Posten. En af teorierne er, at sprøjtegifte har en indflydelse på harernes sundhed.

- En stor del af årsagerne til harens tilbagegang i Danmark skal formentlig søges i ændringer i landbrugets dyrkningsformer, siger Sussie Pagh, seniorforsker på Aalborg Universitet.

Hun peger på, at landbruget tidligere var præget af små marker med stor variation i afgrøderne. Moderne landbrug er derimod større markflader med få afgrøder og udbredt brug af pesticider.

Miljøstyrelsen har bevilget 2,7 millioner kroner til projektet, hvor forskerne vil undersøge sundheden hos 400 døde harer. 100 af dem vil blive undersøgt for forskellige pesticider, fortæller forskerne.

--

Stor efterspørgsel på sikkerhedssko

Der er rift om de danske håndværkere, og beskæftigelsen i byggebranchen er stigende. I årets første kvartal er antallet af nyansatte i byggebranchen steget med tre procent, omtrent 5000, i forhold til kvartalet forinden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og flere håndværkere betyder vækst i efterspørgslen efter sikkerhedssko, der kan stå distancen.

Det mærkes også hos den danske producent af sikkerhedssko, Sika Footwear, som oplever stor efterspørgsel efter komfortable sikkerhedssko af høj kvalitet. Med deres helt nye serie, Brynje 300, imødekommer Sika Footwear ønsket om en gedigen sikkerhedssko, som appellerer til en bred vifte af brugere, der arbejder indenfor såvel byggebranchen som transport, lager/logistik og industri.

Der lanceres i første omgang fire modeller: tre sko og en støvlet. Alle er produceret i åndbar, vandafvisende og slidstærk mikrofiber. Ydersålen er af fleksibel PU/gummi, som samtidig er let, slidstærk, stødabsorberende og ekstra skridhæmmende. Den bløde indlægssål er stødabsorberende og mindsker belastningen på led, fødder, ben og ryg.

Den komplette Brynje 300-serie indeholder 14 modeller, der løbende kommer på markedet fra september 2021 og frem til foråret 2022.

 

--

Specialdesignet arbejdstøj til kvinder

Antallet af kvinder i håndværksfagene er på vej op, og brancheorganisationen Dansk Byggeri forudser, at hele 28 procent af de danske håndværkere i bygge- og anlægsfagene vil være kvinder i 2028.

Nu tager Blåkläder endnu et skridt for at udbygge sin position på det danske marked for arbejdstøj. Det sker med en dugfrisk udvidelse af virksomhedens skræddersyede kollektion til kvinder. Det skal gøre det endnu nemmere for den voksende gruppe af kvindelige håndværkere at undgå maskulint arbejdstøj, der ikke tilgodeser den kvindelige anatomi.

I udviklingen af kollektionen, der har været flere år undervejs, har Blåkläder gjort brug af en række kvindelige testpiloter, der har bidraget med input til kvalitet, funktion og pasform. Det har blandt andet ført til udviklingen af nye bukselinninger med elastik, der gør det nemmere at tilpasse bukserne alt efter hoftebredde og talje. Desuden har Blåkläder udviklet nye high visibility-bukser, hvor kravet om høj synlighed er meget vigtigt. Her har Blåkläder tilføjet en løbegang med elastik i bunden for at sikre en bedre pasform og stadigvæk overholde de høje krav til sikkerhed. Ligeledes er der i Blåkläders kvindelinje taget højde for bredere hofter og en lidt løsere åbning i halsen af t-shirts og sweatshirts.