Noter Syd - uge 07, 2022

Lave priser vil give svinekonkurser

De danske svineproducenter er ramt af historisk lave priser, og det vil give konkurser. Det spår flere branchefolk ifølge JydskeVestkysten. For der er flere forhold, der spiller ind. Lave priser på grisekød, kombineret med høje foderpriser og afrikansk svinepest, der har skadet europæisk svinebrug spiller ind. Flere lande i EU har ønsket at EU skulle gå ind med støtte – det har den danske fødevareminister og delle af landbruget herhjemme dog afvist ville være en god idé.

 

Økonomer frygter nedtur

Dansk økonomi buldrer derud af, men det danske opsving kan være i fare. Det mener flere topøkonomer ifølge dagbladet Børsen. Det er især den stærkt stigende inflation, der bekymrer økonomerne, med mælk som eksempel, hvor en liter mælk er kravlet op i omegnen af 12 kroner literen i supermarkedet. Den danske inflation var i december oppe på 3,4 procent på årsbasis, hvilket er langt over de 0,5 – 1 procent, som niveauet har været igennem mange år. Den nuværende danske inflation ligger dog under EU-gennemsnittet på 5,1 procent.

 

 

Prisen på CO2-udledning diskuteres

Hvad skal det koste erhvervslivet at udlede et ton CO2?  Det er det store spørgsmål, som en ekspertgruppe i et år, ifølge dagbladet Børsen, har arbejdet på. Og at afgiften er nødvendig, er der enighed om i ekspertgruppen, der mener at det er den hurtigste og nemmeste vej at nå Danmarks mål om 70 procents reduktion af CO2-udledning inden 2030.  Ifølge ekspertgruppen finder man to danske fødevarekoncerner på top ti over CO2-udledere. Den ene er Nordic Sugar og den anden er Arla.

 

Kystnær natur truet af havvand

En rapport, der er udarbejdet af Cowi og Syddansk Universitet viser, at den kystnære natur påvirket af havvandsstigninger i hele 76 ud af landets 98 kommuner. Ifølge Jyllands-Posten har et hold forskere undersøgt, hvordan havvandet vil påvirke naturen langs kysterne de næste 50 og 100 år. Og her forudsiger man stigninger på op til en meter, hvilket vil true både dyr og planter i de kystnære områder.

 

Valsemøllen maler nu mel på CO2e-neutrale møller

Valsemøllens tre danske møller er nu CO2e-neutrale. Det nye tiltag med CO2e-neutrale møller bliver blandt andet formidlet til forbrugerne med hjælp af et mærkat på emballagen, som fortæller, at melet er malet på én af Valsemøllens tre danske og CO2e-neutrale møller. - Selvom det er en milepæl, vi er stolte af, er vi ikke i mål endnu. For vi kan som produktionsvirksomhed gøre endnu mere for fremtiden, og derfor fortsætter vi vores bæredygtighedsarbejde i tæt samarbejde med vores kunder og leverandører, fortæller Niels Brinch-Nielsen, administrerende direktør hos Valsemøllen.

 

Læs også