Noter Nord uge 09-2022
Danish Agro giver 128 millioner til medlemmerne
På baggrund af Danish Agro koncernens stærke resultat i et udfordrende år har Danish Agros bestyrelse besluttet at øge overskudsdeklareringen for 2021. Det betyder, at der fordeles 128 millioner kroner tilbage til medlemmerne.
- På trods af vanskelige markedsvilkår har Danish Agro koncernen formået at lande et stærkt resultat for 2021, hvor soliditeten er realiseret på 29,1 procent. I lyset af de svære og lidt usikre betingelser, som mange af vores medlemmer oplever i hverdagen, har vi helt ekstraordinært besluttet at øge vores overskudsdeklarering, så der udloddes i alt 128 millioner kroner til medlemmerne, siger Jørgen H. Mikkelsen, bestyrelsesformand i Danish Agro.
Effektivitet giver bonus på flere bundlinjer
- Vi er et rigtig rigtig stærkt sted lige nu. Sådan lød det fra strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord, Louise Rødkær Hermansen til foreningens landbrugskonference tidligere på måneden, og hvor hun fremlagde resultaterne fra 2021 for mælkeproducenterne.
En af grundene er, at mælkeproducenterne er blevet mere effektive til at producere mælk på den samme mængde foder. Det er ikke kun godt for indtjeningen men også for klimaregnskabet. Både de konventionelle og økologiske mælkeproducenter har reduceret deres foderforbrug med tre til fire procent. For den typiske mælkeproducent betyder det ifølge LandboNord en foderbesparelse på mellem 100.000-200.000 kroner om året.
- Mælkeproducenternes fokus på højere fodereffektivitet gavner således både den økonomiske som den klimamæssige bundlinje. Begge dele motiverer landmanden i dagligdagen, fordi det gavner miljøet, og der er penge i det. Det nye klimaregnskab bliver et hjælpeværktøj til at opnå yderligere effekt på bundlinjerne sagde strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord, Louise Rødkær Hermansen.
Fremtidens kirurger øver sig på griseorganer
Danish Crowns griseslagteri i Sæby har i mange år doneret forskellige typer organer til Aalborg Universitetshospital, som bruger organerne til uddannelsen af kirurger og i forskellige typer forskning.
- Vi er meget taknemmelige for samarbejdet med slagteriet i Sæby. At vi for eksempel kan få friske tarmsæt gør, at vi kan sætte nogle realistiske træningsseancer op for lægerne, der kommer fra flere steder i landet for at specialisere sig til tarmkirurger. Det er med til at give uddannelsen det rette niveau, da vi ellers ville skulle bruge kunstige tarme, som bare ikke er det samme, siger Benedict Kjærgaard, der er hjerte-lungekirurg og leder på det biomedicinske forskningslaboratorium, som blandt andet hjælper med at uddanne kirurger.
Samarbejdet går ud på, at Aalborg Universitetshospital kan ringe til slagteriet i Sæby og bestille de griseorganer, de skal bruge til træning eller forskning, som de derefter kan hente kvit og frit.
Dagrofa bliver medlem af Plantebranchen
Dagrofa, som repræsenterer 518 dagligvarebutikker landet over, melder sig nu ind i Plantebranchen som den første dagligvarekoncern. Hermed skærper Dagrofa indsatsen for at nå målet om at være blandt de førende leverandører af plantebaserede fødevarer til danskerne.
- I Dagrofa vil vi gerne inspirere vores kunder til nye og spændende madoplevelser inden for plantebaserede alternativer til animalske fødevarer. Derfor er det vigtigt for os at have fingeren på pulsen. Det er årsagen til, at vi har meldt os ind i Plantebranchen, som samler de centrale aktører i forhold til den plantebaserede dagsorden, fortæller Michael Christensen, der er kategoridirektør i Dagrofa.
Dagrofa består blandt andet af kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.
194 millioner til klimaomstillingen af landbruget
En ny pulje til grøn omstilling af dansk landbrug på 194 millioner kroner skal sætte turbo på klimaomstillingen af landbruget.
Puljen er målrettet udvikling af teknologier som pyrolyse, hvor gylle og halm omdannes til biokul. Og kommer på baggrund af, at regeringen i efteråret vedtog en grøn omstilling af landbruget med et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-65 procent frem mod 2030. Det svarer til en reduktion på mellem cirka seks og otte millioner ton CO2e. Målet skal blandt andet indfries gennem nye teknologier.
Opråb til partier bag uddannelsesaftale
I et åbent brev til partierne bag uddannelsesaftalen skriver 30 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd under på deres opbakning til aftalen om flere uddannelser i hele landet.
Aftalen gik i korte træk ud på at rykke op til 10 procent af uddannelsespladserne på universiteter og professionshøjskoler i de fire største byer til andre steder i landet.
I det åbne brev skriver de 30 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd bandt andet:
- Flere unge skal have mulighed for at tage en uddannelse tættere på, hvor de bor, og virksomheder og offentlige arbejdspladser skal have lettere ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Vi bakker op om ambitionen om et Uddannelsesdanmark i balance, og vi vil arbejde for at sikre, at det bliver en succes i alle dele af landet.
Nemlig.com vil sætte turbo på salg af økologi
Danskernes købelyst af onlinedagligvarer er fortsat høj, og det ses også på salget af økologiske dagligvarer på nettet. Nemlig.com har fortsat vækstet sit økologiske salg i 2021 – især inden for blandt andet frugt og grønt.
Hos nemlig.com bliver næsten seks ud af ti grøntsager solgt med ø-mærket, ligesom over hvert tredje solgte mejeriprodukt på nemlig.com er økologisk – det er langt højere end den samlede andel i dagligvarebranchen.
Med så stærk efterspørgsel på økologi vil nemlig.com nu øge sin indsats på økologi i 2022.
- Vi skal fortsat vækste inden for salget af økologi, og derfor kommer vi også med en stor udvidelse af økologiske varianter i vores sortiment, ligesom vi i højere grad kommer til at integrere økologi i vores opskrifter, siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i nemlig.com.
Årets planteværnsbog er kommet på gaden
Den årlige udgave af »Vejledning i planteværn« er færdigtrykt, og man kan nu således blive helt opdateret med mulighederne for professionel plantebeskyttelse.
Håndbogen er især målrettet landmænd, planteavlskonsulenter og gartnere, men er også tiltænkt greenkeepere, skovbrugere, landbrugslærere og alle andre, der beskæftiger sig med planter og planteværn.
Den dækker derfor planteværnsmidler til landbrugsafgrøder, frugt, bær, frilandsgrønsager, prydplanter, væksthuse, planteskoler, golfbaner, rekreative arealer, skove, læhegn og juletræer.
»Vejledning i planteværn« er skrevet af medarbejdere fra Aarhus Universitet, Seges Innovation og HortiAdvice A/S. Håndbogen er på 514 sider, og prisen er 399 kroner inklusive moms plus forsendelse.
Hvis man tegner abonnement på håndbogen, vil man modtage et trykfrisk eksemplar af bogen hvert år i februar, når bogen udkommer.
Nyt middel til bekæmpelse af blodmider
Jorenku har udviklet det nye produkt Pestinol, som dræber blodmider på cirke et døgn uden at påvirke fjerkræet.
Pestinol er et flydende bekæmpelsesmiddel, som sprøjtes på blodmidernes skjulesteder. Efter cirka ét døgn ses tydelige resultater og den fulde effekt efter tre dage, oplyser virksomheden bag.
Fordi midlet er ufarligt for mennesker og dyr, kan fjerkræet opholde sig i stalden under behandlingen, hvilket gør det til ikke blot et effektivt, men også unikt og skånsomt produkt.
- Pestinol kan potentielt revolutionere bekæmpelsen af blodmider, fordi produktet er så effektivt. Vi har testet produktet i flere besætninger med samme resultat hver gang – efter cirka et døgn er blodmiderne døde og angrebet overstået, siger Johnni Pedersen, CEO hos Jorenku A/S.
Produktet blev officielt lanceret tidligere på måneden i forbindelse med Fjerkrækongressen arrangeret af L&F Fjerkræ.