Ny rekordomsætning: Vestjyllands Andel hæver toplinjen

Vestjyllands Andel har i regnskabsåret 2021/2022 leveret flere produkter til dansk landbrug end nogensinde før.

Den øgede organiske vækst fremgår også tydeligt af selskabets omsætning, som er steget fra 2,3 milliarder kroner til 2,8 milliarder kroner. Koncernresultatet lyder i den forbindelse på 114 millioner kroner før skat mod 74,1 millioner kroner før skat sidste år.

Resultatet er skabt i et år, hvor primærdriften har været påvirket af store udsving – blandt andet som følge af stigende råvare- og energipriser.

- Generelt stigende omkostninger i hele værdikæden er en udfordring for enhver produktionsvirksomhed. Takket været solid risikostyring og dedikerede medarbejdere i hele organisationen har Vestjyllands Andel klaret sig godt igennem og leveret et primærresultat tæt på det budgetterede. Nu handler det om at gennemgå alle vores omkostninger med en tættekam, så vi også fremadrettet fremstår så konkurrencedygtige som muligt, fastslår Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel.

JH Agro køber del af Mosegården

Mosegården A/S, som har hjemsted i Holstebro, mistede kort før jul sidste år sin stifter og eneejer, Knud-Erik Jensen. Hans enke, Nauja Jensen, overtog herefter virksomheden, og hun besluttede sig efterfølgende for at afhænde den.

Dette har imidlertid ikke været muligt, så pr. 1. september har Mosegården i stedet solgt teknikdelen af virksomheden – salg og servicering af mælkevogne, pasteuriseringsanlæg, køletanke, råmælksudstyr, tørstofmålere, big bag-siloer, osv.

Delsalget er sket til Holstebrovirksomheden JH Agro A/S, som vil videreføre de overtagne aktiviteter fra egne lokaler.

- Forhandlinger om salget af de resterende aktiviteter i Mosegården A/S pågår fortsat, og de forventes afsluttet inden for en relativ kort periode, lyder det fra Mosegården i en pressemeddelelse.

Danske vaskerobotter indtager amerikanske svinefarme

Hos det danske firma Washpower fra Roslev ved Skive øger man nu indsatsen på det amerikanske marked med etableringen af Washpower Inc og etablering af kontor i Chicago.

Til at styre kontoret på den anden side af Atlanten har Washpower ansat Magnus Leth, der kommer fra en stilling på det Danske Generalkonsulat i Chicago.

- Jeg er utrolig stolt og beæret over den tillid som Washpower har vist mig. Vi har et unikt produkt, som der er stor efterspørgsel på i USA, og som kun er blevet forstærket af den store mangel på arbejdskraft i landbruget. Jeg forudser vækst på markedet og glæder mig enormt til at komme i gang, siger Magnus Leth.

Washpower blev etableret i 2016, og siden er det gået stærkt. I foråret 2022 blev salget af vaskerobot nummer 1.000 rundet, og Washpower er nu til stede på 35 markeder og har mere end 40 ansatte.

Washpower Inc er firmaets første datterselskab uden for Danmarks grænser.

DM i traktortræk veloverstået

Det er LandboUngdoms Region Viborg, der det sidste halve år har været i gang med forberedelserne til det netop afholdte DM.

- Det er da spændende at få lov til at være med til. Det er lidt ligesom traktortræk, som vi kender det, bare med mange flere mennesker, fortæller tovholder for dette års DM, Jeppe Nielsen.

Cirka 3.500 tilskuere var dukket op for at opleve maskinernes kræfter og den unikke stemning ved et DM. Og stærke kræfter var ikke kun til stede på banen, men også hos holdet, der fik det hele til at ske.

Cirka 60 frivillige fra LandboUngdom løftede opgaven om at afvikle dette års DM, hvoraf én desuden kunne løfte guldpokalen i Landbrugsklasse 3.

Mellem madtjans og aflæsning af drikkevarer fandt Jeppe Riis overskud til også at afprøve kræfterne på DM-banen.

- Jeg er frivillig i dag, fordi det er sjovt at være med til at lave så stort et arrangement, og for at støtte op om, at traktortræk også kan blive til noget i fremtiden. Vi har hjulpet hinanden, så der var en, der kunne springe til og tage madtjansen, når jeg skulle ud på banen, sådan får man det til at fungere, lyder det fra 22-årige Jeppe Riis.

I alt blev der dystet i 13 klasser i LandboUngdoms DM.

- Værd at bemærke er blandt andre Emilie Grusgaard, der ved kun sit andet DM kunne indtage podiepladsen med sin Fendt 824 på en 3. plads i Super Standard klasse 5, lyder det i pressemeddelelsen.

Nordjyske marker med masser af faunastriber

De nordjyske landmænd og lodsejere har gennem LandboNord etableret hele 146 kilometer faunastriber rundt på deres marker. Det er rekord for LandboNords faunastribe-initiativ.

- Vi er virkelig glade for den store opbakning, vi igen i år har oplevet. Inden vi gik i gang, meldte vi ud, at vi satsede på at etablere 150 kilometer. Efter regnskabet er blevet gjort op, kan vi se, at vi næsten nåede i mål med 146 kilometer, så det må siges at være godkendt, siger formand for LandboNords Kødkvægs- og deltidsudvalg, Jørgen Vigsø.

De 146 kilometer og tre meter brede faunastriber er fordelt ud over hele Nordjylland, så der er rig mulighed for at støde på dem ude i landskabet. Ved nogle af stederne, er der opsat skilte, som fortæller, at der er mulighed for at plukke sig en buket. 

- Faunastriberne tilgodeser både fugle, vildt og insekter. De fungerer som redeskjul, fødesøgnings- og ynglepladser. Men det er ikke kun faunaen, der nyder godt af det, mange mennesker finder en stor glæde i dem. Enten i form af striberne i marken eller en smuk buket på bordet. Vi håber, at det kan være med til at inspirere alle til at lave mere natur og tiltag, der gavner biodiversiteten, siger natur- og miljøkonsulent i LandboNord, Anders Vindbjerg Boel.  

Store Hestedag med besøgs-hattrick

Tusindvis af hunde- og hesteejere satte for nylig kurs mod Dyrskuepladsen i Roskilde, og det var i et omfang, der medførte, at Store Hestedag for tredje gang i træk havde rekordmange besøgende.

I år gik hele 28.829 personer gennem indgangsportene på Dyrskuepladsen, hvor der vanen tro var utallige konkurrencer, opvisninger, aktiviteter og underholdende indslag.

Store Hestedag blev første gang afviklet i 2004 og har bortset fra en enkelt corona-aflysning i 2020 lige siden fundet sted den første weekend i september. Der er nemlig ikke blot tale om én hestedag, men to dage, hvor også hunde er blevet en stor og vigtig del.

I år deltog godt 1.000 heste og mere end 800 hunde i arrangementet, som har udviklet sig til at være Danmarks største udendørs heste- og hundeevent med et omfattende og alsidigt program samt utallige udstillere med noget for enhver smag.