Kort nyt til svineproducenter

Husk rigeligt med lys i den mørke tid

- Det kan nu tydeligt mærkes, at vi er gået ind i den mørke årstid, og det er vigtigt, at I sikrer, at jeres polte og søer har tilstrækkeligt lys i løbeafdelingen.

Opfordringen kommer fra dyrlægerne hos Ø-Vet i deres netop udsendte nyhedsbrev.

For at sikre optimal reproduktion skal polte og søer i løbeafdelingen have 200 lux i deres øjenhøjde.

Ifølge Ø-Vet kan spindelvæv, skidt, inventar og rode/beskæftigelsesmateriale alt sammen være med til at mindske den reelle lysstyrke ved dyrenes øjenhøjde.

- Få gjort rent og skiftet rør, hvor det er nødvendigt. Kontroller gerne efterfølgende med et luxmeter. Hvis I ikke selv har ét, kan I bede jeres dyrlæge tage et med ved næste besøg, lyder opfordringen fra Ø-Vet.

 

Diagnostik i influenzasæson

Influenzatiden er over os, det er vigtigt at lave god diagnostik, så vi kan adskille mellem den såkaldte pandemisk og klassisk influenza - de to dominerende grupper, som kræver forskellige vacciner.

Det oplyser dyrlægerne hos LVK i deres seneste nyhedsbrev, hvor de endvidere påpeger, at det er meget forskelligt, hvilken type influenza der er dominerende, alt efter hvilket område af Danmark du lever i. Blandt andet er pandemisk blevet meget udbredt i Nord- og Vestjylland, hvor kun hvert 7.-8. tilfælde på Sjælland er den pandemiske.

Ifølge LVK er influenzatypen afgørende for, hvilken vaccine, der skal bruges. Der skal testes, mens grisene udskiller virus, og det er kun 4-6 dage, hvor den kan have røde øjne med eyeliner eventuelt og klart flåd fra næsen.

- Efterhånden er der fundet rigtig mange undertyper af influenza, de muterer flittigt og pandemisk og klassisk ligner snart hinanden mere og mere, lyder det fra LVK-dyrlægerne, der ifølge nyhedsbrevet går meget ind for at vaccinere alle medarbejdere - inklusiv dyrlægen.

 

Tomme stalde kan miste miljøtilladelsen

For tiden er der særlig opmærksomhed på tomme stalde til opstaldning af slagtesvin eller smågrise, der ikke kan afsættes som normalt.

Ifølge miljøkonsulent Louise Damgaard fra Velas, skal man dog være opmærksom på, at en stald, der har stået tom i mere end tre år, udgår af miljøtilladelsen, og dermed mister man retten til at have de dyr, der ifølge miljøtilladelsen hører til i stalden.

- Dette er også vigtigt at holde sig for øje, hvis man lejer sin stald ud. Det kan være en god ide at få skrevet ind i lejeaftalen, at lejer har pligt til at fylde stalden mindst hver tredje år, så man som udlejer ikke pludselig står med en stald, der har mistet produktionsretten, fordi lejer ikke har sat dyr i tids nok, lyder anbefalingen endvidere fra miljøkonsulenten i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Her peger hun samtidig på, at en stald, der har mistet produktionsretten, og som der skal søges miljøtilladelse til igen, kommer i problemer, når det handler om BAT-kravet.

- BAT-kravet er et mål for, hvor meget ammoniak, der må afgives fra en stald. Hvis en gammel stald har mistet produktionsretten, behandles den som en ny stald i henhold til en miljøansøgning, og dette betyder, at den skal leve op til et BAT-krav svarende til en ny stald. Derudover kan lugt blive problematisk, da det regnes som om, stalden ikke er der i nudrift. Der skal desuden minimum være 50 meter fra stalden til nærmeste nabo, for at den kan søges med igen, forklarer konsulenten.

Hun råder til, at man holder øje med, at stalden fyldes minimum en gang hver tredje år, så man undgår, at produktionsretten bortfalder.

 

Læs også