Danish Crown afkrævede bod på tocifret millionbeløb: Nu står Jan frem med advarsel

Danish Crown afkrævede svineproducenten Jan Ulrich en bod på 14,5 millioner kroner for, hvad han mener er en fodfejl. Efter en tabt sag i voldgiftsretten lød den samlede regning på 18,8 millioner kroner. Nu står han frem for at advare andre.

18,8 millioner kroner.

Så meget måtte landmanden Jan Ulrich (64) fra Brønderslev i alt betale, efter han blev afkrævet en bod af Danish Crown for at have leveret grise til Tican samtidig med, at han var andelshaver i Danish Crown. 

Boden havde oprindeligt lydt på godt 14,5 millioner kroner, men eftersom landmanden ifølge ham selv uforvarende var havnet i situationen, valgte han at anlægge en voldgiftssag mod Danish Crown. Voldgiftssagen viste sig at give Danish Crown medhold, og dermed løb det samlede beløb, inklusiv boden, betalingen for voldgiftssagen, advokatomkostninger og renter med videre, i alt op i 18,8 millioner kroner.

- Jeg vil gerne medvirke til at forebygge, at kollegaer kommer til at begå samme fatale fejl, lyder det fra Jan Ulrich, der er tidligere minkavler, nuværende økologisk slagtesvineproducent og ejer af et biogasanlæg ved Brønderslev.

Startede med et generationsskifte

I 2017 ønskede Jan Ulrichs søn Christoffer Ulrich at opstarte en svineproduktion, og det hjalp Jan Ulrich ham i gang med.

Således overtog Christoffer Ulrich produktionen af slagtesvin i sit nystiftede selskab CU Landbrug i forbindelse med generationsskiftet i sommeren 2017. Jan Ulrich ringede til Danish Crown og meldte sig ud, og CU Landbrug begyndte at levere i alt 37.000 slagtesvin årligt til Tican.

Jan Ulrich valgte senere i sommeren 2017 at overtage en økologisk slagtesvineproduktion, hvor grisene skulle leveres til Friland under Danish Crown. I og med at CU Landbrug ejede de konventionelle grise, og Jan Ulrich personligt ejede de økologiske grise, var der ifølge landmanden vandtætte skotter mellem de to produktioner.

Det blev dog nødvendigt i en periode – som et led i generationsskiftet – at Jan Ulrich igen indtrådte i CU Landbrug. Og det var her, problemet opstod.

Blev kontaktet af Danish Crown

Driften stod på i mere end et år, hvor CU Landbrug, nu med Jan Ulrich som ejer, leverede grise til Tican, samtidigt med at Jan Ulrich personligt leverede sine økologiske grise til Friland under Danish Crown.

Og i april 2020 blev Jan Ulrich ringet op af direktør for Danish Crowns Ejerservice, Nicolaj Nørgaard, der tilsyneladende havde fået nys om Tican-leveringerne.

Først på det tidspunkt gik det ifølge Jan Ulrich op for ham, at han ifølge Danish Crown havde brudt slagteriets regler om leveringspligt.

Blev mødt med hård hånd

Ifølge Jan Ulrich havde han anset sig selv som stoppet som andelshaver i Danish Crown, og han var ikke opmærksom på, at der kunne være opstået en leveringspligt for CU Landbrug kva hans personlige leverancer af økologiske slagtesvin til Friland. 

En opgørelse viste, at CU Landbrug havde leveret 86.059 slagtesvin til Tican i den 16-måneder lange periode, hvor han havde ejet CU Landbrug.

På baggrund af opgørelsen besluttede Danish Crowns bestyrelse at afkræve ham 14,5 millioner kroner i bod for en leveringspligt, som Jan Ulrich hævder, han ikke vidste, han havde. Og efter den tabte voldgiftssag endte regningen altså på 18,8 millioner kroner.

»Det giver jo ingen mening«

Jan Ulrich hæftede sig ved, at der står i slagteriets vedtægter, at der »kan« opkræves en bod, men der står ikke »skal«.

Han noterede sig også, at der i vedtægterne står, man kan pålægges en bod, hvis man unddrager slagteriet de grise, man har pligt til at levere til slagteriet.

- Ordet unddrager betyder jo, at man har gjort det med vilje, hvilket jeg jo ikke har, siger Jan Ulrich.

Jan Ulrich anser det desuden for åbenlyst for enhver, at han ikke vidste, han gjorde noget forkert.

- Det ville jo være utopisk, at nogen med vilje skulle lade det stå på i 16 måneder og risikere en bod for dét, når man bare kan melde sig ud og være ude af det efter 12 måneder. Det giver jo ingen mening, påpeger han.

Vil have reglerne ændret

Jan Ulrich har fra starten indrømmet, at han har begået en fejl, men han vil gerne advare andre imod de enorme omkostninger, som det uforvarende kan medføre, hvis man ikke er opmærksom nok. Derfor mener han også, at reglerne bør laves om:

- Andelshavere skal selvfølgelig have en straf, hvis de bryder reglerne, også selvom det er utilsigtet. Men jeg har endnu ikke mødt en eneste landmand, der synes, at det er okay med så stor en bod. Danish Crown bør overveje at indføre en maksimal grænse for en bod, så det ikke er op til bestyrelsen i Danish Crown at bestemme, om folk, der uforvarende overtræder vedtægterne, skal have en bod, der potentielt kan få dem til at gå fra hus og hjem, påpeger Jan Ulrich.

Slagteriformand Erik Bredholt svarer, at slagteriet ikke kommenterer på enkeltsager, men har heller ikke svaret på avisens generelle spørgsmål, om sagen kan give basis for at gøre vedtægterne mere tydelige for at øge gennemsigtigheden af, hvordan en bod opstår og beregnes.

 

Læs også