Økologer vil gå forrest med bæredygtighed
Formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster sagde på foreningens årlige generalforsamling , at økologer gerne vil have fornyet landbrugsstøtten, så den giver landmænd incitament til en mere bæredygtig landbrugsdrift.

Økologien er den praksis, der bedst spiller ind i den dagsorden for det bæredygtige fødevaresystem, som tegner sig politisk både herhjemme og i EU., sagde formand Per Kølster i bestyrelsens beretning ved Økologisk Landsforenings årsmøde..
Formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, understregede på årets generalforsamling, at foreningens 40-års jubilæum i år i økologiens tjeneste forpligter til at gå forrest.
Foreningen foreslår en gennemgribende forandring af landbrugets tilskudssystem, som skal bidrage til den grønne omstilling af landbruget og fødevaresystemet.
- Det er et forslag, som stærkt kan underbygge adfærdsændringer og økonomi på konkurrencevilkår, fordi produktionens samfundsomkostninger indbygges i prisen.
- Potentialet er, at prisforskellen kan reduceres, fordi økologien er den praksis, der bedst spiller ind i den dagsorden for det bæredygtige fødevaresystem, som tegner sig politisk både herhjemme og i EU. Det kan eller skal ændre markedets spilleregler, sagde Per Kølster i bestyrelsens beretning og tilføjede:
- Fremtidens produkter og måltider er dem, som leverer på hele bæredygtigheds-paletten, og her skal vi som økologer – uanset om vi er landmænd, fødevarevirksomhed, køkkenprofessionel eller forbruger – gå forrest. Det er den fornyelse der skal til.
Belønning for bæredygtighed
Forslaget handler om modellen »Pris på bæredygtighed«, som Økologisk Landsforening offentliggjorde i efteråret 2020 sammen med sin vision for fremtidens landbrug.
Modellen peger på EU’s landbrugsstøtteordninger som nøglen til at opnå bæredygtighed i landbruget blandt andet ved at belønne landmænd, der yder en indsats for både klima og natur på deres bedrifter.
- Alle er lydhøre, og selvom vi ikke bliver strøget med hårene, så er verden mere end nogensinde klar til at tage i mod. Det viste sig, da EU-Kommissionen fremlagde sine strategier for et mere bæredygtigt fødevaresystem og for øget biodiversitet, sagde han.
Værner om naturlige livsvilkår
Derudover understregede Per Kølster, at det er vigtigt, at fornyelsen kommer godt fra start, og at økologerne er opmærksomme på, at der er andre forslag til, hvordan omstillingen af fødevaresystemet kan ske.
- Vi mødes med nyheder om kød groet i petriskåle, salater og dyr produceret i lukkede huse. Alt sammen i klimaets hellige navn. Ideen er besnærende. Med et snuptag kan vi forandre uden at skulle undvære, sagde Per Kølster, og tilføjede:
- Men vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som skabte dem. Det er en del af vores vigtige DNA, fordi vi ved, at mennesket er en del af naturen og næres sundest, smartest og bedst som en del af livets kredsløb.
Tre nye i bestyrelsen
På årets generalforsamling, der foregik digitalt med op mod 300 deltagere, blev tre nye medlemmer balgt ind i bestyrelsen hos Økologisk Landsforening. Det var Claus Brandstrup, som er leder af personalekantinerne i Odense Kommune valgt for et år), Sten Dissing, der driver Jamstedgaard og er landmand, samt Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk.
Derudover blev Per Kølster genvalgt til bestyrelsen og formandsposten, mens Tina Unger, Karsten Kjærgaard og Laust Stenger ligeledes genopstillede og blev valgt til bestyrelsen.