Nyt center skal styrke økologien

Et nyt Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal være centrum for udviklingen af det økologiske landbrug i Danmark.

Et nyt innovationscenter for økologi skal være centrum for udviklingen af det økologiske landbrug i Danmark og derigennem fastholde Danmarks position som verdens førende økologi-nation. Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, der etablerer centret.

- Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal være et kraftcenter for innovation, som understøtter den danske, økologiske landbrugsudvikling og konkurrencedygtighed, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og tilføjer:

- Centeret baner vejen for, at Danmark bliver førende inden for økologisk innovation og bæredygtighed, i tråd med de globalt anerkendte, økologiske principper og FN’s 17 Verdensmål.

Inspirerer til nytænkning

Formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, siger:

- Med det nye kraftcenter skaber vi et udviklingscenter for økologiske landbrug, der inspirerer til nytænkning og er kendetegnet ved en holistisk og tværfaglig tilgang, der udfordrer og skaber synlig værdi for de økologiske landmænd og baner vejen for, at Danmark er førende inden for økologisk innovation.

Det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug starter sine aktiviteter 1. juli og får base i Agro Food Park i Aarhus.

I centeret vil der blandt andet blive drevet forskning, lavet forsøg samt indsamlet og formidlet viden om økologi.

Centeret skal også stå i spidsen for klimaløsninger til landbruget, der skal sikre, at økologisk landbrugsproduktion kan reducere sit klimaaftryk og blive klimaneutralt i 2050.

Udviklingsafdeling nedlægges

Innovatoinscenter for Økologi er på finansloven i perioden 2021-2024 med 10 millioner kroner årligt i støtte til den økologiske innovationsindsats. Derudover vil centeret søge fondsmidler. Der afsættes endvidere 20 millioner kroner årligt til Fonden for Økologisk Landbrug.

Den primære rådgivning af landmanden vil fortsat ske via den lokale økologirådgivning.

Økologisk Landsforening har i dag 900 økologiske landmænd, 180 økologiske virksomheder, 115 professionelle køkkener og 1.800 forbrugere som medlemmer, mens Landbrug & Fødevarer har cirka 1.600 økologiske landmænd som medlemmer ud af i alt cirka 30.000 landmænd og landbrug.

De to organisationer nedlægger i forbindelse med projektet deres egne udviklingsafdelinger inden for økologi.

Fakta om økologi

  • Der er cirka 4.000 økologiske landbrug i Danmark.

  • Det økologiske areal udgør 11,7 procent af landbrugsarealet.

  • Det er især grøntsager, mælk, æg og kornprodukter, der produceres økologisk.

Kilde: L&F

Læs også

Økologisalget stormede frem i 2020
Landmand er for langsom ifølge styrelse: Må lukke sin hjemmeside for at undgå støttetræk
Staldindretning i ko og kalv-systemer
Nyt center skal styrke økologien markant
Økologer vil være mere bæredygtige
Ny rapport: Produktudvikling skal sikre fortsat økologisk vækst