Nyt center skal udvikle og sikre dansk økologi

Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal sikre og udvikle Danmarks nuværende placering i verdenstoppen indenfor økologi. I onsdag blev centret, der ligger i Agro Food Park i Aarhus, officielt åbnet.

Medarbejdere, samarbejdspartnere, landmænd og andre med tilknytning til økologien var mødt op, da Innovationscenter for Økologisk Landbrug onsdag blev officielt landbrug. Foto: John Ankersen Fra venstre: Næstformand for bestyrelsen i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Brian Fruergaard Roed, bestyrelsesformand samme sted, Helle Borup Friberg og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, fik sig en snak om det nye center. Foto: John Ankersen Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, er glad for at byen er blevet valgt som hovedkvarter for det nye innovationscenter. Foto: John Ankersen Den officielle åbning af Innovationscenter for Økologisk Landbrug blev markeret med plantningen af et økologisk æbletræ udenfor centeret, hvor borgmester Jacob Bundsgaard gravede for, mens Helle Borup Friberg sørgede for at holde træet lige. I baggrunden holdt formand i Økologisk Landsforening, Per Kølster, (th), og Hans Erik Jørgensen, der er økologisk landmand og formand for Økologisektionen i Landbrug Feststemning og godt humør over den officielle åbning af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Fra venstre: borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, Hans Erik Jørgensen, der er økologisk landmand og formand for Økologisektionen i Landbrug

Danmark er blandt de absolut førende indenfor økologisk landbrug og økologiske fødevarer. Den placering i verdenstoppen skal gerne sikres, udvikles og udbygges markant de kommende år.

Det er baggrunden for etableringen af det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der den 1. oktober kunne slå dørene op i Agro Food Park i Aarhus. Et center støttet af Fødevareministeriet, og som er skabt i et fællesskab mellem Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

I går blev der holdt officielt åbning af centeret med en reception og officiel indvielse ved Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, (S), der i sin tale både udtrykte anerkendelse og ikke mindst stolthed over, at Aarhus er valgt som hovedkvarter for innovation og udvikling af dansk økologi med både nationalt og internationalt sigte.

- Det, der er sket på en generation inden for økologi, er enormt, og det er sket ved innovation. Et center som det hér betyder, at landbruget også på 50 – 100 års sigt er bæredygtigt, og som vi kan give videre til kommende generationer, lød det fra Jacob Bundsgaard, der samtidig er både imponeret og stolt over samarbejdet bag centeret og placeringen af det:

- Det er imponerende, når to organisationer slår sig sammen og skaber et fælles innovationscenter. Begge organisationer har været på en rejse op til, og jeg er stolt af, at det er i en by som Aarhus, at det samles.

Står stærkt på økologi

Det er Danmarks meget stærke position inden for økologi, der har været omdrejningspunktet for det nye center.

Formand for bestyrelsen i Innovationscenter for Økologisk Landbrug og direktør i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg, lagde i sin tale vægt på netop Danmarks position både nationalt og globalt, og den brede opbakning økologien har opnået herhjemme – både blandt befolkningen og bredt politisk.

- Folketingets opbakning de første fire år er vi utroligt glade for. Danmark står stærkt i den globale markedssituation for økologi, og økologien har et stort uforløst potentiale for både samfund og beskæftigelse, lød det fra Helle Borup Friberg, der ikke lagde skjul på, at hun ser det nye center som det, der skal bane vejen for at Danmark fortsat er verdens førende inden for økologi.

Stort potentiale

Også hos Landbrug & Fødevarer, har det været det enorme potentiale i økologien, der har været drivkraften bag det nye center:

- Økologien har et kæmpe potentiale. Vi skal udvikle nye økologiske værktøjer og udvikle både nedefra og oppefra. Vi skal være kendte langt ud over landets grænser, lød det fra Hans Erik Jørgensen, der er økologisk landmand og formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer samt bestyrelsesmedlem i bestyrelsen bag det nye center.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug

• Arbejdsområdet er innovation, forsøgsarbejde og vidensudvikling til alle typer af økologisk landbrugsproduktion indenfor cirkulære fødevaresystemer, dyrevelfærd, klima, naturindhold, ressourceeffektivitet og økonomisk robuste landbrug.

• Centeret har cirka 50 medarbejdere.

• Hører hjemme i Agro Food Park, som er det danske udviklings-centrum indenfor fødevareerhvervet.

• Bestyrelsen består af: Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, Hans Erik Jørgensen, formand i Landbrug & Fødevarer Økologi, Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening (formand), Ejnar Schultz, direktør i SEGES, Tom Heron, direktør for bæredygtighed i NIRAS, Jakob Sehested, centerleder i ICROFS, Lisbeth Frank Hansen, økologikonsulent, Brian Fruergaard Roed, landmand (næstformand), Ole Nørby, landmand. Kirsten Lund, økologichef i Landbrug & Fødevarer er tilknyttet bestyrelsen som fagekspert.

• Regeringen og støttepartierne har på finansloven for 2021 afsat i alt 40 mio. kroner over en fireårig periode til centeret.

Læs også