Nordjyllands Landbrugsskole ved Nibe dannede for nylig rammen om økologernes årsmøde, hvor formanden for Økologisektionen, Hans Erik Jørgensen, konstaterede, at økologerne havde nået nogle vigtige milepæle.

- Der har været store ting på spil, som vi har arbejdet rigtig meget med. Det gælder blandt andet nyt Innovationscenter, Landbrugsforhandlingerne, Den nye CAP-reform, nye EU-regler, udfasning af konventionel husdyrgødning og meget, meget mere, lød det fra formanden.

De mange resultater, der er landet, pegede han på ville få betydning for økologernes produktion i de kommende år.

Der skal sadles om

- For det er betydningsfulde ting, som alle peger hen på den store transformation, vi står overfor – nemlig »Den grønne omstilling af vores erhverv«, fastslog Hans Erik Jørgensen og fortsatte:

- Vi kan ikke bare fortsætte med at gøre, som vi plejer. Vi skal sadle om. Det gælder vores forbrug, men så sandelig også måden, vi producerer fødevarer på. Vi skal derfor alle være indstillet på store forandringer, der griber helt ind i vores hverdag.

Formanden understregede derfor også, at det gælder om ikke at være fremtidsforskrækket. Derimod skal man have både evne og lyst til forandring – og se muligheder frem for begrænsninger.

Hans Erik Jørgensen påpegede blandt andet, at det handler om at reducere klimaaftrykket og udvikle bæredygtig økologisk produktion.

- Jeg er overbevist om, at vi kan blive verdensmestre i grøn omstilling, sagde formanden og tilføjede, at det vil kræve hårdt arbejde at komme dertil.

- Selv om vi er gode, er vi vist stadigvæk kun på begynderholdet i grøn omstilling, lød det med et smil.

Både kort og langt lys

Landbrug & Fødevarers nye Økologistrategi, som blev lanceret i januar, fik også et par ord med på vejen.

- Når vi tænker udvikling af vores forretning – uanset om det er hjemme på bondegården eller i virksomheden – er det vigtigt, vi både sætter det korte og det lange lys på, sagde Hans Erik Jørgensen.

For regningerne skulle kunne betales i morgen, men det er ifølge formanden også vigtigt at tænke forretning både to, fem og 10 år ud i fremtiden med disse spørgsmål i tankerne:

- Hvilke samfundsdagsordner skal vi levere på? Og hvor er forbrugerne på vej hen?

- Og det er netop det, vi gør i Landbrug & Fødevarers nye Økologistrategi for de næste tre år, fastslog formanden og påpegede, at der er en lang to do-liste.

Velovervejet beslutning

Ikke alle beslutninger har vist sig at være lige populære.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Økologisektionens bestyrelse og senere i aftalekredsen omkring brancheanbefalingerne har truffet nogle beslutninger, som ikke alle er enige i, sagde Hans Erik Jørgensen.

Det gælder økologernes brug af konventionel husdyrgødning. Beslutningen om gradvist at udfase brugen af konventionel husdyrgødning fra gødningsåret 2022 er ifølge formanden dog en nøje og velovervejet beslutning.

Han understregede vigtigheden af, at økologerne er fagligt nysgerrige. Og tager hele værktøjskassen i brug og sammen finder løsninger.

- Vi skal gå foran, så andre ikke tvinger noget ned over hovedet på os lige om lidt, opfordrede Hans Erik Jørgensen.