Forleden kunne økologerne samles til årsmøde – denne gang på Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk ved Nibe.

Formanden for Økologisektionen, Hans Erik Jørgensen, bød velkommen, og han pegede på, at der har været store ting på spil i det forgangne år, og at de havde nået nogle vigtige milepæle.

- Det gælder blandt andet nyt Innovationscenter, Landbrugsforhandlingerne, Den nye CAP-reform, Nye EU-regler, udfasning af konventionel husdyrgødning og meget, meget mere, lød det fra formanden.

De mange resultater, der er landet, pegede han på, ville få betydning for økologernes produktion i de kommende år.

Der skal sadles om

- For det er betydningsfulde ting, som alle peger hen på den store transformation, vi står overfor ̶ nemlig »Den grønne omstilling af vores erhverv«, fastslog Hans Erik Jørgensen og fortsatte:

- Vi kan ikke bare fortsætte med at gøre, som vi plejer. Vi skal sadle om. Det gælder vores forbrug, men så sandelig også måden, vi producerer fødevarer på. Vi skal derfor alle være indstillet på store forandringer, der griber helt ind i vores hverdag.

Formanden understregede derfor også, at det gælder om ikke at være fremtidsforskrækket. Derimod skal man have både evne og lyst til forandring – og se muligheder frem for begrænsninger.

- Vi skal blandt andet til at se på dyrkning af jord og planter på en anden måde, end vi har gjort indtil nu, forklarede han og tilføjede:

- Vi skal ikke kun se på, hvad vi tilfører, men også, hvad jorden kan af sig selv, hvis vi altså behandler den rigtigt.

Formanden er overbevist om, at økologerne kan blive verdensmestre i grøn omstilling, men det kræver hårdt arbejde at komme dertil.

- For selvom vi er gode, er vi vist stadigvæk kun på begynderholdet i grøn omstilling, lød det med et smil.

Fremtidens forbrugere sætter dagsordenen

Han fortalte endvidere, at de i Økologisektionens bestyrelse mener, at de økologiske landmænd skal tættere på økologiens værdier og principper.

- Det er vores klare overbevisning, at det forventer mange af fremtidens forbrugere også, hvis økologiske fødevarer skal være deres foretrukne valg, fastslog han.

Målet for Økologisektionen har derfor været klart: at drive en udvikling og fremtidssikre den økologiske produktion.

- Vi har kort sagt lagt os i selen for at være verdensmestre i udvikling af bæredygtig økologisk produktion samtidig med, at vi vil skabe gode forretningsmuligheder både for os landmænd og vores virksomheder, understregede formanden og tilføjede, at do-listen er lang.

Vi kan ikke bare fortsætte med at gøre, som vi plejer

Hans Erik Jørgensen

Årets Øko-elev 2021

For Årets øko-elev er økologi en selvfølge.

Det blev 26-årige Sigrid Eghøj Nielsen, Kalø Økologisk Landbrugsskole, der løb med titlen som »Årets øko-elev«.

Hun har været i praktik på fårefarmen og spinderiet Hjelholts Uldspinderi. Hendes arbejdsgiver roser hende for både at have blik for de store linjer og for, at der skal være økonomi i det.

Sigrid Eghøj Nielsen bliver desuden rost for hendes evne til at omgås dyrene og hendes effektive arbejde. Derudover er hun supergod både at arbejde sammen med men også til at arbejde alene.

Fra Kalø Økologisk Landbrugsskole har Sigrid Eghøj Nielsen også fået et par ord på vejen, og de betegner hende som kritisk og resultatorienteret med stort engagement.

For Sigrid Eghøj Nielsen er økologi en selvfølge, men hun er samtidig opmærksom på alle de kræfter, det kræver at gøre det på en bæredygtig og hensigtsmæssig måde.

2. pladsen som »Årets øko-elev« gik til Peter Søgaard fra Landbrugsskolen Sjælland, og som har været i praktik på Pollerup Hovgård med ismejeriet Møn Is.

Årets bobler blev Michael Petersen, Agroskolen Hammerum og elev på kvæggården Sønder Troelstrup.

Seks forskellige landbrugsskoler havde indstillet i alt ti kandidater til titlen som »Årets øko-elev«.