L&F-økologer: Gode ting i Alternativets udspil

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i L&F, ser flere gode ting i Alternativets landbrugsudspil.

Imens Landbrug & Fødevarers direktør Karen Hækkerup tirsdag over for flere medier kaldte Alternativets landbrugsudspil for en utopi, så er der anderledes positive toner omkring udspillet fra formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen.

- Som økologiformand i Landbrug & Fødevarer ser jeg et stort potentiale i den økologiske produktion, og er sikker på vi kan nå meget længere end vi er i dag. Det glæder mig derfor også, når de politiske partier på Christiansborg bakker op om økologien, siger han.

 Han er skeptisk når det kommer til Alternativets mål om 100 procent økologi 2040.

- Hvor meget økologien lige præcis fylder til den tid, er svært at spå om, men 100 pct. er ret vidtgående i forhold til den situation vi har i dag, hvor økologien fylder under 15 pct. af arealet.

- Som økologiske landmænd står vi med en økonomisk virkelighed, som betyder, at vores bondegård bare ikke kan løbe rundt, hvis der ikke er tilstrækkelig betalingsvillighed hos de enkelte forbrugere. Der skal være et marked bag – både herhjemme og i udlandet. Politiske visioner kan ikke gøre det alene, lydet fra Hans Erik Jørgensen.

Det er især Alternativets forslag om øget forskning inden for økologi, som Hans Erik Jørgensen bakker op om.

- Når det så er sagt, skal der ikke være tvivl om at jeg synes, der er nogle interessante takter om økologi  i Alternativets udspil – blandt andet i forhold til forskning, hvor vi også i Landbrug & Fødevarer, arbejder for at det skal prioriteres meget højere, end det bliver i dag

- Vi bakker også op om at der skal indføres konkrete klimakrav i økologilovgivningen. Sammen med Økologisk Landsforening har vi foreslået Miljø- og Fødevareministeriet, at der skal være krav om kulstofbinding i de økologiske produktionsregler.

 - Og så er jeg ligesom Alternativet optaget af at vi kommer videre med at udvikle nye proteintyper til foder osv. Det kan være bioraffinering, insekter eller tang eller noget helt fjerde. Det er bare et område, hvor der skal ske meget mere - ikke mindst for os økologer. Så tak for at sætte det på dagsordenen, lyder det fra Hans Erik Jørgensen.

Alternativets landbrugsudspil kan læses her.

 

 

Læs også