Ny europæisk økologiforordning forventes udskudt et år
Med den nye økologiforordning følger en række ændringer for økologer. Forordningen forventes først at gælde fra 1. januar 2022. Det betyder, at de nuværende regler gælder yderligere ét år.

Det kommer til at trække ud, før de nye økologiforordninger fra EU-Kommissionen får betydning for danske økologiske landmænd, lyder det fra Landbrugsstyrelsen. Foto: Henning K. Andersen
EU-Kommissionen har de seneste år arbejdet på at vedtage en ny økologiforordning, som indeholder de regler, som skal gælde for den økologiske produktion i EU fremover.
Forordningen skulle oprindeligt træde i kraft 1. januar 2021, men EU-Kommissionen arbejder i øjeblikket på at udsætte den nye forordning, så den først træder i kraft 1. januar 2022. Dermed får medlemslandene længere tid til at indstille sig på de nye regler og de økologiske producenter får en længere periode til at forberede sig, skriver Landbrugsstyrelsen i en meddelelse.
Alle datoer der følger af den nye forordning, for eksempel længde på overgangsordninger og lignende, forventes også forlænget et år.
Den endelig beslutning om udskydelsen bliver sandsynligvis truffet i november 2020. Det forventes, at Europarådet og Europa-Parlamentet støtter udskydelsen.
Nuværende økologiregler gælder fortsat
Udskydelsen betyder, at alle de nuværende økologiregler fortsat gælder frem til 1. januar 2022. Undtagelser, der efter planen skulle udløbe 1. januar 2021, forventes ligeledes forlænget frem til 2022.
Udestående økologiregler bliver konkrete i foråret 2021
En stor del af den nye økologiforordning er allerede vedtaget, og indholdet i de vedtagne regler kan ikke ændres, selvom forordningen udskydes.
Der udestår stadig en del supplerende regler, og Kommissionen forventer, at alle de supplerende regler i givet fald vil være på plads og kan offentliggøres i marts / eller pril 2021.
- Landbrugsstyrelsen informerer løbende om væsentlige ændringer og nye regler via vores hjemmeside. Når vi opdaterer hjemmesiden med nyt om de nye økologiregler, kan du få besked direkte i din mail indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, skriver Landbrugsstyrelsen på sin hjemmeside.