Fødevarepriserne er stukket af, så meget er sikkert. Men ser man på hele EU, er Danmark indtil videre blandt de lande, hvor det er løbet mindst løbsk, hvad angår fødevarepriser på kornprodukter. Det viser tal fra Eurostat under EU Kommissionen.
Prisindekset på »cereals«, det vil sige kornprodukter, er i første kvartal af 2022 for hele EU på 176,9 set i forhold til 2015, som er sat til indeks 100. I Danmark er tallet 148,7. Det er der selvfølgelig flere årsager til.
Spørger man rådgiver i driftsøkonomi hos Sagro, Uffe Ølgaard Bloch, skyldes det især, at danske landmænd er meget selvforsynende.
- Jeg har ikke analyseret det i dybden, men jeg tænker, at en af årsagerne kan være, at vi har en god selvforsyningsgrad i Danmark. Desuden er det sandsynligt, at en stor del af det korn, der er blevet handlet i Danmark i perioden, har været på kontrakter fra før, priserne steg kraftigt, da vi nok i Danmark generelt handler på længere kontrakter end i andre lande, siger han og fortsætter:
- Så på den måde kan vi godt takke de danske landmænd for, at prisstigningerne indtil videre er mindre i Danmark end i de lande, vi sammenligner os med.
En anden årsag kan være, at de høje omkostninger i forhold til afregningspris har betydet, at forbruget af foderkorn er faldet, da mange har valgt at lukke griseproduktionen ned.