Analytiker: Gør dig klar til økonomisk krise

Sørg for at få betalt af på swap-gæld, kassekredit og banklån, siger en analytiker, der mener, at en dyb økonomisk krise kan være på vej.

Nedlukningen af verdenssamfundet for at forhindre smittespredning med Covid-19 får skatteindtægterne til at falde som en sten, og udgifterne til især sundhed tårner sig op.

- Det er absolut ikke urealistisk, at vi de næste år vil komme til at se flere statsbankerotter, vurderer analytiker hos AgroMarkets, John Jensen, der også mener, at nedlukningen vil ramme de rige lande.

- Den enorme gæld, vi efterhånden har oparbejdet, er en stor udfordring. Privatpersoner, virksomheder eller samfundsøkonomier kan ikke undvære indtægter særligt længe. Alle har en stor gæld, der skal serviceres, lyder det fra John Jensen.

Opgørelser og erfaringer fra midten af det seneste århundrede viser ifølge John Jensen, at det tager otte år i gennemsnit, før BNP pr. indbygger er tilbage på samme niveau som før en krise.

Gør dig klar

- En så dyb krise vil betyde, at gæld kræves tilbage her og nu i flere tilfælde. Det vil sige OTC (Over The Counter, red.)-aftaler som swap, kassekredit og banklån, siger John Jensen, og tilføjer:

- Traditionelle danske realkreditter er undtaget. Derfor gælder det om hurtigt at få betalt af på gæld baseret på OTC-aftaler. Så du har så lidt gæld som muligt, når krisen spidser til.

Ifølge AgroMarkets må du heller ikke undervurdere at eje en større andel af din virksomhed.

- Men det er selvfølgelig en balancegang. Har du brug for pengene inden for en kort periode, skal du ikke betale gæld tilbage. Har du ikke, så få købt op i din egen virksomhed og beskyt den, lyder det fra AgroMarkets.

mip

Læs også