Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Virksomhedsrådgiver Søren Pilegaard, VKST, vurderer, at likviditeten kan blive den helt store udfordring i fremtiden.
Virksomhedsrådgiver Søren Pilegaard, VKST, vurderer, at likviditeten kan blive den helt store udfordring i fremtiden.

ØKONOMI Corona-krisen klinger langsomt af, og Danmark åbner stille og roligt op igen efter krisen, der ikke har ramt landbruget i samme grad som mange andre erhverv, hvor konkurser og store tab er en direkte konsekvens af krisen.

- Men næste, store krise kan være sådan en, der rammer landbruget, og det er nu, man skal ruste sig til den, lyder det fra Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST.

Konjunkturerne er gode, prisen på landbrugsvarerne er fornuftige, og finansiering er billig. Den situation er et godt afsæt for at ruste virksomheden til fremtiden, og her giver Søren Pilegaard sine råd til, hvordan man ruster sin virksomhed i en usikker fremtid.

- I disse uger får mange årsrapporterne for 2019, og er resultaterne gode – og det er de for rigtig mange – gælder det om at få lagt en plan for fremtiden, påpeger Søren Pilegaard og fortsætter:

- En god ting vil være at få afdraget noget af den dyre bankgæld. Samtidig skal man optimere sin virksomhed inden for de rammer, man har i dag, så det er ikke sikkert, at man skal foretage de store investeringer, der ikke bidrager positivt til bundlinjen.

Gunstige lånevilkår

Det er ifølge Søren Pilegaard likviditeten, der kan blive den helt store udfordring i fremtiden.

- Selv hvis man ser på store, solide, internationale virksomheder som Vestas og Mærsk, har de i forbindelse med corona-krisen sikret sig et likvidt beredskab i form af bankgaranti og andet, så de kan stå imod en eventuel likviditetskrise.

- Mange landbrugsvirksomheder skal til at tænke i samme retning, så vi ikke skal ned i banken, når vi først står og mangler likviditet, pointerer Søren Pilegaard, der opfordrer til, at likviditeten kommer højere op på dagsordenen, når der er bankmøde.

- Lige nu er lånevilkårene gunstige, så for nogen kan det være en rigtig god løsning at låne fuldt op i realkredit på ejendommen og så opbygge et likvidt beredskab, så der er noget at stå imod med, når den næste store krise rammer landbruget, lyder det fra virksomhedsrådgiveren.

Bankens opbakning

Der er ikke noget, der tyder på, at bankerne har reageret negativt i forhold til landbruget som følge af corona-krisen, men fremtiden er usikker. Derfor er det vigtigt at få bankens opbakning nu, så man ved, hvilket pres ens virksomhed kan tåle, inden banken siger fra.

Hvor står banken i forhold til virksomheden, hvis krisen rammer landbruget næste gang? Vil den bakke virksomheden op eller lukke den?

- Det er netop de spørgsmål, man skal stille banken de kommende måneder. Og det er ikke nok med overordnede tilkendegivelser. Det skal være konkret. Få for eksempel banken til at opstille et scenarie, så I taler ud fra noget konkret.

jhal

Læs også

Med en firmasekretær bruger jeg min tid bedre
Godt år, men fremstillingsprisen bekymrer
Økonomikonsulent:: - Svineproducenterne står på en bundsolid økonomisk platform
Conservation Agriculture klarer sig godt i stordrift
Nykredit sætter fokus på økonomiske dagsordener
Flere konkurser i december måned