Selvstændige kan – præcis som lønmodtagere – optjene ret til dagpenge. Men der er forskelle, og de vigtigste opstår i optjeningsperioden, der kan være længere, og i kravene til dokumentation for, at man er reelt ledig og ikke kan arbejde i sin virksomhed. Det oplyser chefen for Min A-kasses juridiske afdeling, Johnny Overby.

Han giver et eksempel:

For at optjene ret til dagpenge, skal man have været medlem af en a-kasse mindst ét år, og man skal inden for de seneste tre år have haft en indkomst på mindst 238.512 kroner. Når man opfylder det krav, kan man få dagpenge svarende til 90 procent af ens dokumenterede hidtidige indkomst – dog maksimalt 19.083 kroner pr. måned.

- Selvstændige adskiller sig fra lønmodtagere her, fordi indkomsten skal dokumenteres. Som selvstændig betyder det, at man skal kunne fremlægge et årsregnskab, der er godkendt af Skat. Det betyder i praksis, at optjeningsperioden bliver længere. Selvom man er medlem i for eksempel hele 2020, kan man ikke fremlægge dokumentation for året, før regnskabet er godkendt i indberettet, hvilket typisk først sker i sommeren 2021, siger Johnny Overby.

- Derfor er kodeordet her planlægning. Hvis man som selvstændig – landmand eller andet – vil have ret til dagpenge som sikkerhedsnet under økonomien, så skal man beslutte det, i god tid.

Ansat i et selskab

Der er dog en måde at afkorte perioden på. Hvis man driver sin virksomhed i selskabsform og er ansat i selskabet og får løn med lønseddel og løbende indbetaling af a-skat, så kan årsopgørelsen fra Skat også tjene som dokumentation for indkomstkravet. Det kan afkorte perioden lidt.

Hvis man så er så uheldig at blive ledig og får behov for dagpenge, så er udgangspunktet, at virksomheden skal lukkes.

- Det vil i praksis sige, at man kan få dagpenge fra det tidspunkt, hvor CVR-nummeret er nedlagt eller virksomheden er solgt til andre. Dog vil man kunne få dispensation for det krav i op til to måneder, hvis der er regnskabsmæssige hængepartier eller andet i virksomheden, som gør, at den ikke kan lukkes formelt på det tidspunkt, hvor man reelt stopper med at arbejde, siger Johnny Overby.

Supplerende dagpenge 

Som selvstændig kan man også få supplerende dagpenge. Hvis man for eksempel er landmand og lukker sit professionelle landbrug, men bibeholder eksempelvis en rådgivningsvirksomhed, hvor man få timer om ugen rådgiver andre landmænd, så kan man få supplerende dagpenge.

- Det er fuldstændig som med lønmodtagere. Hvis man arbejder et par timer om ugen som bibeskæftigelse, kan de fradrages i dagpengeudbetalingen, så det man får er supplerende dagpenge. Men maksimalt i 30 uger, siger Johnny Overby.

Min A-kasse er en tværgående a-kasse med både lønmodtagere og selvstændige i medlemsskaren.

mip

 

Fakta om dagpenge

- Selvstændigt erhvervsdrivende – herunder landmænd – kan være medlemmer af en a-kasse og optjene ret til dagpenge, og ligesom for lønmodtagere er kontingentet til a-kassen fradragsberettiget

- Dermed kan man som landmand sikre sig retten til en indkomst på op til 19.083 kroner pr. måned (2020) som sikkerhedsnet, hvis landbruget viser sig ikke at løbe rundt – eller hvis man ønsker at skifte spor.

Kilde: Min A-Kasse

 

Finans