- Nu skal vi have regn indenfor en uge

Den overraskende tørre april har hos Jens Korsholm Hansen givet nogle knoldede såbed og svag fremspiring især på de pløjede marker. Endnu har tørken ikke skadet hans afgrøder, men det kan hurtigt blive kritisk.

Denne vårbyg er sået den 11. april i en pløjet mark, der tydeligvis har givet et meget knoldet såbed med lidt svage spirer og et foreløbig tyndt skær over marken. Her er vårbygsorten KWS Irina sået den 31. marts i en pløjefri mark uden knolde. Den er tydeligvis kraftig og busket, men lidt i stampe på grund af kolde nætter. Jorden er stadig pænt fugtig lige under den knastørre overflade. - Får vi ikke regn inden udgangen af april, så er det virkelig ikke godt. Vi husker jo 2018, hvor vi her på Østsjælland ikke fik vand i 120 dage fra her midt i april og til hen i august, siger Jens Hansen. En pløjefri mark med nyspirede vårbyg, der står meget fint ensartet, men nok lidt tyndt og spinkelt. Men ingen gule bladspidser eller tegn på for eksempel manganmangel.

Tørken forstærker i øjeblikket forskellene mellem markerne.

I går rundede DMIs tørkeindeks det maksimale 10 på skalaen. Blandt andet på Østsjælland nær Haslev, hvor Jens Korsholm Hansen driver 320 hektar planteavl.

Og på hans marker stod den nyspirede vårsæd tydeligvis kraftigere på tidligt såede marker med pløjefri dyrkning.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også