FRDK fejrer 25-års jubilæum

Onsdag den 12. juni fejrer FRDK, at det er 25 år siden, at foreningen blev stiftet, og det markeres med et stort arrangement på Fyn.

Der vil blandt andet være demonstrationsforsøg med såning af vårbyg med fire forskellige såmaskiner. Foto: Henriette Lemvig

Det er her i sommer 25 år siden, at Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK) blev stiftet på baggrund af en studietur til Tyskland.

- Den daværende landboforening LRØ arrangerede en studietur til blandt andet maskinfabrikanten Horsch og tyske, pløjefri landmænd og efter det, var både landmænd og konsulenter, der var med på turen, så begejstrede, at de besluttede at stifte en dansk forening med fokus på pløjefri dyrkning, fortæller nuværende formand for foreningen, Henrik Terp.

Efterafgrøder til lav pris

- Til at begynde med var vi nærmere en slags erfagruppe end en forening. Det var skide spændende, men vi havde ikke meget kommunikation udadtil, lyder det fra formanden, der glæder sig over, at foreningen er gået fra de dengang omkring 70 medlemmer til i dag at være cirka ti gange så stor.

Ændringen kom, da foreningen tilbød sine medlemmer billigere efterafgrøder.

- Efterafgrøder er den del af vores koncept, når man kører pløjefrit. Men efterafgrøder er dyre, så vi bestemte os for, om ikke vi kunne gøre det billigere for vores medlemmer i indkøb. Det gav pludselig en stor stigning i antal medlemmer, fortæller Henrik Terp.

Fagligt tændt

- Man bliver fagligt tændt, når man ser de mange fordele, den pløjefri dyrkning og efterhånden også fokus på regenerativt landbrug giver, ligesom det er en faglig udfordring at tænke det hele ind. Vi vil mere med mindre, siger Henrik Terp.

Han er driftsleder på Sanderumgaard Gods på Fyn, som onsdag den 12. juni danner rammen om en stor jubilæumsevent i foreningen.

- Vi håber at se mange både kendte og mindre kendte ansigter, når vi inviterer til både foredrag og markdemonstrationer blandt andet med vårbyg sået af fire forskellige såmaskiner, fortæller Henrik Terp.

Der vil også være produkt- og maskinudstilling med blandt andet biostimulanter, mikronæringssstoffer og meget andet fra den pløjefri verden.

Det er gratis at deltage, og arrangementet, der foregår i tidsrummet klokken 13-17, er åbent for alle.

Læs også