Landbrug & Fødevarer ser ikke noget behov for at stramme op på kontrollen med pesticider, så landmændene ikke længere selv skal indberette deres forbrug. Danmarks Naturfredningsforening, Danva og Danske Vandværker mener i et nyt, fælles udspil, at det er nødvendigt med øget kontrol af hensyn til grundvandet.
Den nuværende kontrol af landmændenes brug af pesticider er tilstrækkelig, mener Landbrug & Fødevarer.
Organisationens udmelding kommer efter, at Danmarks Naturfredningsforening, Danva og Danske Vandværker i et nyt, fælles udspil har foreslået at fratage landmændene muligheden for selv at indberette deres forbrug af pesticider til fordel for en kontrol, hvor landmændenes sprøjtejournaler krydstjekkes med indkøb og lagerbeholdning.
I en mail til Effektivt Landbrug, der har bedt Landbrug & Fødevarer forholde sig til udspillet og den bekymring, der ligger bag, skriver afdelingsleder Katrine Barnkob Lindgreen:
- Landbrug & Fødevarer ser ikke et behov for at indføre yderligere detaljeret kontrol, hvilket både vil være omkostningstungt for myndighederne og unødvendigt, fordi de fleste kontrolovertrædelser skyldes opbevaring af kemi – ikke anvendelse i marken.
- L&F finder det derfor ikke hensigtsmæssigt med yderligere kontrol af indkøb og lager hos landmændene. Mange landmænd anvender allerede appen KemiTjek, og det opfordrer vi endnu flere til at bruge.
Organisationer kræver øget kontrol med pesticider
Kontrolsystem er godt nok
I udspillet foreslår DN, Danva og Danske Vandværker også at øge antallet af stikprøvekontroller.
Katrine Barnkob Lindgreen mener imidlertid, at den nuværende kontrolindsats opfylder formålet med kontrollen, »nemlig at midlerne opbevares og anvendes forsvarligt«.
- Ser man den nuværende sprøjtejournalindberetning (SJI), viser de en god sammenhæng mellem anvendt og solgt mængde, hvilket kan ses i den årlige bekæmpelsesmiddelstatistik fra Miljøstyrelsen.
- På den baggrund mener Landbrug & Fødevarer, at det nuværende kontrolsystem, selv med de naturgivne udsving fra dyrkningssæson til dyrkningssæson, giver et solidt grundlag for kontrolindsatsen, lyder det.
De fleste kontrolovertrædelser skyldes opbevaring af kemi – ikke anvendelse i marken
Katrine Barnkop Lindgreen, afdelingsleder, Landbrug & Fødevarer
40 procent overtrådte regler
Baggrunden for udspillet fra DN, Danva og Danske Vandværker er, at nye tal fra Miljøministeriet viser, at 40 procent af de særligt udvalgte landbrug, der blev underlagt kontrol i 2023, overtræder reglerne for brugen af pesticider.
Det har fået Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), til at udtrykke bekymring for grundvandet.
- Tiden er løbet fra selvkontrol når det kommer til hele pesticidområdet. Når pesticidkontrollen år efter år finder så mange ulovlige pesticider i kontrollerne, er der jo en overhængende risiko for, at de bliver anvendt på marken. Derfor går det ikke, at der ikke findes nogen reel kontrol af landmændenes pesticidanvendelse. Det skal slutte nu, siger hun.
Heunicke kaldt i samråd om pesticider
- Direkte trussel for grund- og drikkevand
DN-præsidenten bakkes op af direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.
- Man er gået meget over til selvkontrol og frivillighed, men det her er udtryk for, at den metode ikke fungerer, siger han, mens direktør i Danske Vandværker, Susan Münster, supplerer:
- Hvis vi skal have tillid til, at der kun bruges godkendte pesticider, så er det helt afgørende, at der bliver strammet op på kontrollen, så vi får markant flere tilsynsbesøg: Ellers udgør det jo en direkte trussel for grund- og drikkevandet, hvis der fortsat opbevares pesticider til brug, som ikke overholder myndighedernes krav.