bannerPos

DLF’s frøavlere tjener 85 millioner ekstra for høst 2018

- Vi er glade for at kunne give vores frøavlere en pæn prisstigning i forhold til december termin, siger Anders Mondrup, avlsdirektør i DLF.
12-06-2019 07:42

Der er gode nyheder for frøavlerne under DLF, der kan se frem til yderligere ekstrabetaling grundet forhøjede priser.

DLF’s frøavlere kan glæde sig over, at slutafregningen i juni termin har fået et pænt løft i forhold til acontobetalingen. Det skyldes både en god afsætning til pæne priser i markedet og en god indtjening i DLF’s koncernselskaber. I forhold til det der var lagt op til i december, er frøpriserne i gennemsnit hævet med godt 10 procent svarende til, at restbetalingen er toppet med over 85 millioner kroner.

Sæsonen 2018/19 har været et rigtigt godt år i frøbranchen med en fin afsætning og stabile, gode frøpriser. Efterårssalget var ekstraordinært stort i Nordvesteuropa, da flere marker og haver havde taget skade af tørken med omsåninger til følge.

Forårssæsonen 2019 har vist en god efterspørgsel på frø i Europa, og der har været en god balance mellem udbud og efterspørgsel.

Fornuftigt prisniveau i markedet

Det resulterer i, at DLF igen i år kan sende en flot afregning ind på kontoen til sine frøavlere for høst 2018, der slutafregnes den 11. juni. Udbetalingen er på over 14.000 kroner pr. hektar, som den har været i seks ud af de seneste syv år.

Årets bruttoudbytte skal også ses i sammenhæng med, at DLF’s avlere i 2018 i gennemsnit høstede 89 procent af et fem-års gennemsnitsudbytte. At bruttoudbyttet alligevel er så højt skyldes ikke mindst, at der har været et fornuftigt prisniveau i markedet.

- Vi er glade for at kunne give vores frøavlere en pæn prisstigning i forhold til december termin. På trods af tørken i 2018 har udbytterne i flere arter været tæt på normale, mens arter som almindelig rajgræs, rajsvingel og engrapgræs placerede sig i bunden af udbytteskalaen. Vi kan se, at frø også i 2018 er meget konkurrencedygtig i forhold til alternative afgrøder som korn og raps, med et væsentligt bedre dækningsbidrag, fortæller avlsdirektør i DLF, Anders Mondrup.

Gavn af tørken

I almindelig rajgræs, som er den største græsfrøart i Danmark, blev udbyttet for tredje år i træk under normalen hos DLF’s avlere med et indeks 84 i forhold til et fem-års gennemsnit. DB 1 i almindelig rajgræs bliver i gennemsnit 8.900 kroner pr. hektar, hvilket lægger god afstand til både hvede og vinterraps. Rødsvingel – den næststørste art – var ikke voldsomt ramt af tørken og opnåede et indeks på 101 i forhold til en normalhøst. Det udløser et DB 1 på 11.400 kroner pr. hektar.

I gennemsnit af alle kløver- og græsfrøarter ligger DB 1 på 10.300 kroner, der er på samme flotte niveau som de foregående fem år.

- Den lange forårs- og sommertørke i 2018 gav en ekstrem tidlig høst og store udbyttevariationer mellem de enkelte regioner. Høsten var til gengæld nem og ukompliceret, og kvalitetsmæssigt fik vi en god, tør og lagerfast vare med en overordnet god spireevne, fortæller Anders Mondrup.

hka

Forlængelse af køresilo gav maksimalt straksfradrag

Landsskatteretten mente, at en forlængelse af to køresiloer var en bygningsbestanddel til stalden. Derfor kunne landmanden trække hele udgiften til forlængelsen fra som straksfradrag, skriver Seges på Landbrugsinfo.dk.

Svinenoteringen falder igen

Danish Crowns notering for slagtesvin falder igen. Noteringen for uge 23 står på 11,40 kroner, og dermed falder noteringen med 30 øre.

igus åbner digital innovations messen 2020

Mere end 100 motion plastics innovationer viser hvordan kunderne kan reducere omkostninger og forbedre deres teknologi

Opfrisk kursus i sprøjtebevis hurtigst muligt

Miljøstyrelsen har på grund af corona-krisen givet dispensation for de sprøjtecertifikater, der er udløbet efter 1. september 2019. Men dispensationen løber kun frem til den 31. december, så man bør hurtigst muligt få opdateret sit bevis, siger rådgiver.

Ny skadevolder får økologer til at så vårhvede i november

Bygfluens larve har de seneste år taget 30 procent af udbyttet i vårhvede. Derfor eksperimenterer økologer nu med at så vårhveden i november, hvilket ser ud til at give flere fordele i økologisk planteavl.

FirstFarms starter 2020 med millionoverskud

Landbrugskoncernen FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa, kom ud af første kvartal 2020 med et overskud før skat på 6,9 millioner kroner. Koncernen fastholder sine forventninger til hele året på trods af de usikre markedsvilkår.
Side 1 af 1848 (36948 artikler)Prev1234567184618471848Next