bannerPos

DLF’s frøavlere tjener 85 millioner ekstra for høst 2018

- Vi er glade for at kunne give vores frøavlere en pæn prisstigning i forhold til december termin, siger Anders Mondrup, avlsdirektør i DLF.

Redaktionen

12-06-2019 07:42
Der er gode nyheder for frøavlerne under DLF, der kan se frem til yderligere ekstrabetaling grundet forhøjede priser.

DLF’s frøavlere kan glæde sig over, at slutafregningen i juni termin har fået et pænt løft i forhold til acontobetalingen. Det skyldes både en god afsætning til pæne priser i markedet og en god indtjening i DLF’s koncernselskaber. I forhold til det der var lagt op til i december, er frøpriserne i gennemsnit hævet med godt 10 procent svarende til, at restbetalingen er toppet med over 85 millioner kroner.

Sæsonen 2018/19 har været et rigtigt godt år i frøbranchen med en fin afsætning og stabile, gode frøpriser. Efterårssalget var ekstraordinært stort i Nordvesteuropa, da flere marker og haver havde taget skade af tørken med omsåninger til følge.

Forårssæsonen 2019 har vist en god efterspørgsel på frø i Europa, og der har været en god balance mellem udbud og efterspørgsel.

Fornuftigt prisniveau i markedet

Det resulterer i, at DLF igen i år kan sende en flot afregning ind på kontoen til sine frøavlere for høst 2018, der slutafregnes den 11. juni. Udbetalingen er på over 14.000 kroner pr. hektar, som den har været i seks ud af de seneste syv år.

Årets bruttoudbytte skal også ses i sammenhæng med, at DLF’s avlere i 2018 i gennemsnit høstede 89 procent af et fem-års gennemsnitsudbytte. At bruttoudbyttet alligevel er så højt skyldes ikke mindst, at der har været et fornuftigt prisniveau i markedet.

- Vi er glade for at kunne give vores frøavlere en pæn prisstigning i forhold til december termin. På trods af tørken i 2018 har udbytterne i flere arter været tæt på normale, mens arter som almindelig rajgræs, rajsvingel og engrapgræs placerede sig i bunden af udbytteskalaen. Vi kan se, at frø også i 2018 er meget konkurrencedygtig i forhold til alternative afgrøder som korn og raps, med et væsentligt bedre dækningsbidrag, fortæller avlsdirektør i DLF, Anders Mondrup.

Gavn af tørken

I almindelig rajgræs, som er den største græsfrøart i Danmark, blev udbyttet for tredje år i træk under normalen hos DLF’s avlere med et indeks 84 i forhold til et fem-års gennemsnit. DB 1 i almindelig rajgræs bliver i gennemsnit 8.900 kroner pr. hektar, hvilket lægger god afstand til både hvede og vinterraps. Rødsvingel – den næststørste art – var ikke voldsomt ramt af tørken og opnåede et indeks på 101 i forhold til en normalhøst. Det udløser et DB 1 på 11.400 kroner pr. hektar.

I gennemsnit af alle kløver- og græsfrøarter ligger DB 1 på 10.300 kroner, der er på samme flotte niveau som de foregående fem år.

- Den lange forårs- og sommertørke i 2018 gav en ekstrem tidlig høst og store udbyttevariationer mellem de enkelte regioner. Høsten var til gengæld nem og ukompliceret, og kvalitetsmæssigt fik vi en god, tør og lagerfast vare med en overordnet god spireevne, fortæller Anders Mondrup.

hka

Bestiller fabriksny Hoegild vertikalblander for anden gang

Sønderjysk bedrift med 400 årskøer investerer i en fabriksny Hoegild vertikalblander på 32 kubikmeter. Den erstatter en fire år gammel blander, der er helt magen til og har blandet 25 tons fuldfoder om dagen.

Genopbygget fuldfoderblander kører fint efter fem år

En genopbygget Hoegild Edition vertikalblander holder lige så godt som en fabriksny, viser fem års erfaring hos vestjysk mælkeproducent med 300 årskøer.

Angreb af meldrøjer i forskellige rugsorter

I et forsøg med kunstig smitte af meldrøjer i rug var der i år færrest angreb i de afprøvede KWS-sorter.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.
Side 1 af 1607 (32132 artikler)Prev1234567160516061607Next