bannerPos

Efterafgrøder skal hjælpe marker til fantastisk frugtbarhed og ingen rodukrudt

Planteavlskonsulent Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, forudså i en præsentation af fremtidens økologiske marker fantastisk jordfrugtbarhed og ingen rodukrudt i 2025, hvilket forventes opnået med stor hjælp fra efterafgrøder.
18-10-2019 09:10

Økologisk erfagruppe havde inviteret andre landmænd og konsulenter med på rundtur til efterårsmarker, hvilket gav grobund for udbytterige diskussioner om fremtidens marker.

Mere end 40 mere eller mindre vandtætte landmænd og konsulenter fra forskellige plante-erfagrupper trodsede onsdag i sidste uge vejrudsigten og var med på ØkologiRådgivning Danmarks rundtur til spændende efterårsmarker.

Planteavlskonsulent Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, forudså i en præsentation af fremtidens økologiske marker fantastisk jordfrugtbarhed og ingen rodukrudt i 2025, hvilket forventes opnået med stor hjælp fra efterafgrøder.

- Disse har vi nemlig fundet ud af at så tidligt i august, blandt andet med hjælp fra en kombination af skårlægning før høst og bedre muligheder for selv at tørre kornet. En masse spændende forsøg og grøftekantsmøder, begyndende med en regnfuld inspirationstur i oktober 2019, har været med til at sparke det hele i gang, sagde han med et lunefuldt smil.

Snigpremiere

Inspirationsturen begyndte med snigpremiere i konkurrenceparcellerne til Efterafgrødekampen hos Anders Vendelbo Rahbæk ved Herning. Her er der tale om efterafgrøder sået i slutningen af juli efter vinterbyg.

- Der er virkelig kamp til stregen, og det gælder både over, på og under jorden i de forskellige blandinger. Det kunne allerede ses, at der havde været et svirp nattefrost forbi, og der var en himmel til forskel på den sørgelige parcel med lovpligtige efterafgrøder og så de struttende konkurrenceparceller, fortalte Anne Eriksen,  økologirådgiver, ØkologiRådgivning Danmark.

Sortsforskelle

Turen gik videre til kløvergræsefterafgrøder etableret i korn i foråret med forskellig udsåningsteknik hos Børge Gjaldbæk-Nielsen ved Videbæk. De var etableret i foråret i både rug, vårbyg og havre, og ikke mindst rødkløveren efter rug lovede godt for såvel kulstof som kvælstof.

Den efterfølgende debat rundede nogle af de udfordringer med efterafgrøder, man stadig mangler at få løst, fortalte Anne Eriksen.

- Vi kender for lidt til sortsforskelle i de forskellige arter, og det kan gøre det svært at sammenligne resultater af forskellige blandinger og forsøg. For eksempel er der stor forskel på rødkløversorterne Rajah og Suez, hvor sidstnævnte i fugtige år kan udfordre selv rugens konkurrenceevne.

- I efterafgrødeblandinger er forholdet mellem arterne angivet som vægtprocent, hvilket egentlig ikke giver meget mening med de store forskelle i tusindkornsvægte, der er, såvel mellem arterne som indenfor arterne.

- En procentangivelse ud fra en normal udsædsmængde af arterne i renbestand ville være mere oplysende for brugerne, sagde hun.

hl

Nyt it-samarbejde bliver til Terra Connect

DLG Connect skifter navn, efter Velas er indtrådt i ejerkredsen med købet af 40 procent af aktierne fra DLG. Samtidig flytter medarbejderne ind i Velas’ lokaler i Vissenbjerg.

- Vi vil gøre branchen verdensførende

En ny national klynge indenfor fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen, er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Erfaringer med par- og gruppevis opstaldning af kalvene

Måske er det kalvestaldens tur til en opdatering. I hvert fald vælger flere og flere at opstalde deres kalve par- eller gruppevis. En jordbrugsteknologstuderende har besøgt en række konventionelle landmænd og hørt deres erfaringer med opstaldningsformen.

Stadig pæn investeringslyst i landbruget

På trods af coronaens konsekvenser er der fortsat lyst til at investere hos landmænd. Sådan lyder det fra to virksomheder i det vestjyske.

Boligejerne får skattelettelser fra 2021 til 2024

De nye boligskatteregler, som skulle træde i kraft i 2021, udskydes nu til 2024. Det betyder, at ejendomsværdiskatten vil falde, og at ejendomsskatten stiger mindre end forventet mellem 2021 og 2024.

Ny modtageplads i Høng

DLF Raps laver ny modtageplads samt lager nær Høng på Vestsjælland.
Side 1 af 1850 (36993 artikler)Prev1234567184818491850Next