bannerPos

Enkelte fund af bladlus i vinterhvede og vinterbyg

Seges har registreret bladlus i 12 ud af 24 hvedemarker og i 8 ud af 16 vinterbygmarker i uge 40 med op til 2 procent angrebne planter. Seges anbefaler bekæmpelse ved fund af bladlus på 2-3 procent af planterne.

Redaktionen

03-10-2019 10:22
Der er fundet enkelte bladlus i nogle af de tidligst såede marker. Der bedømmes i tidligt såede marker i milde områder af landet, og bekæmpelse vurderes endnu ikke nødvendig.

Forekomsten af bladlus følges igen i dette efterår af Seges i registreringsnettet i 33 vinterhvedemarker og 22 vinterbygmarker frem til og med 4.-5. november. Der bedømmes fra fremspiring i tidligt såede marker (sået før 15. september) og i milde områder, hvor risikoen for angreb af bladlus og dermed havrerødsot er størst.

I hvede er der i tredje registrering ifølge Landbrugsinfo fundet bladlus i 12 af 24 marker (0,01-2 procent planter med bladlus). Markerne med bladlus er sået 27. august til 15. september. I vinterbyg er der fundet bladlus i 8 af 16 marker (0,5-2 procent angrebne planter). Markerne med bladlus er sået 1. september til 10. september.

Tjek blade i modlys

- Markerne undersøges bedst ved, at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys. Hvis der er en eller flere »mørke pletter« på bladene, kan en nærmere undersøgelse afgøre, om det er bladlus eller ej. Bladlusene kan også sidde på stænglerne lige i jordoverfladen, forklarer landskonsulent i planteværn, Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

Ifølge landskonsulenten findes der ingen bekæmpelsestærskel for bladlus om efteråret i vintersæd, hvilket skyldes, at et varierende antal bladlus indeholder smitte af havrerødsot, og fordi det er ukendt, hvornår nattefrost reducerer antallet af bladlus.

- Finder man bladlus på 2-3 procent af planterne, anbefaler vi en bekæmpelse, såfremt marken er sået før cirka 20.-25. september. En eventuel bekæmpelse kan være aktuel fra 3-4 bladstadiet, siger Ghita Cordsen Nielsen.

hl

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.
Side 1 af 1667 (33325 artikler)Prev1234567166516661667Next