bannerPos

Agri Nord: Kvælstof, kali og luft til rødderne er kuren mod skiveplet

Problemet med skiveplet kan afhjælpes med kvælstof, kali og luft til rødderne.
03-09-2020 17:00

Agri Nord Økologi har i år konstateret svampesygdommen skiveplet i rajgræs. Problemet afhjælpes med gødskning med kvælstof, kali og ved at løsne jorden, lyder rådet fra økologikonsulent.

Agri Nord Økologi har i år konstateret skiveplet (Anthracnose - Colletotrichum graminicola) på bladene af alm. rajgræs.

Skiveplet er en svampesygdom, der påvirker flere græstyper, men også majs og korn. Især rajgræs er berørt af sygdommen.

- Skiveplet udvikler sig om sommeren, når temperaturerne er høje, men forekommer også i løbet af foråret og efterårsmånederne, fortæller økologikonsulent Malgorzata Kowalik-Kepler.

Bronzeagtigt

Man kan ofte se, at græsset er inficeret med skiveplet, fordi det får et bronzeagtigt eller gulligt udseende og hurtigt visner i den varme del af dagen.

Skiveplet kommer ofte på græs, der kræver vanding. Jord, hvori der ikke er meget organisk materiale og for lidt kvælstof, er også udsat.

- Vi ser også tit skiveplet i græs, som vokser i komprimeret jord, siger økologikonsulenten.

Den eneste vej til at undgå svampen er ved at give græsset nogle gode dyrkningsbetingelser.

- Det kan blandt andet gøres med rigelig gødskning med kvælstof, kali, og en løsning af jorden, der giver mere luft til rødderne, ville også kunne hjælpe, siger hun.

aldo

Skadevoldere kan lure i frøgræs

- Nogle skadevoldere kan være aktive længe i efteråret. Og nogle kan fortsætte deres aktivitet helt frem i foråret. Det kan for eksempel være aksløberens larve eller larver af græsmøl, påpeger Kenneth Svensson fra VKST.

Efterlyser idéer til ny teknologi

Miljøstyrelsen efterlyser ideer til projekter i Partnerskab om sprøjte- og præcisionsteknologi for perioden 2021-22. Man kan deltage i online-møder og høre om muligheder for at søge medfinansiering.

Flere byrder i branchen

- Jeg er på stående fod langt mere bekymret for corona, end jeg er for afrikansk svinepest i Tyskland, lød det fra sektordirektøren for Seges Svineproduktion på et møde i denne uge.

Der er dømt prisfald på el købt på spotmarkedet

Der er flere forhold, der taler for, at elprisen vil falde, vurderer handelsrådgivningsfirmaet AgroMarkets i en analyse.

DanBred udvider i Danmark

DanBred udbygger sit netværk af opformeringsbesætninger med høj sundhedsstatus til eksport.

Regeringen holder fast i massivt efterafgrødekrav

Igen til næste år skal landmænd reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, hvilket svarer til over 370.000 hektar målrettede efterafgrøder. Det møder kritik fra BL-direktør.
Side 1 af 1930 (38587 artikler)Prev1234567192819291930Next