bannerPos

Nu rykker det indenfor udstyr til punktsprøjtning og båndsprøjtning

- Det politiske pres om at nedbringe forbruget af pesticider har på det seneste ført til en stor interesse for marksprøjter med udstyr til punkt- og båndsprøjtning, siger Anders Clemmensen, Brøns Maskinhandel. Foto: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
20-03-2020 21:19
- Stor kapacitet på sprøjterne, stor bombredde og ikke mindst udstyr til præcisionssprøjtning er trenden indenfor handel med marksprøjter lige nu, lyder det fra Anders Clemmensen, Brøns Maskinforretning.

Indenfor sprøjteudstyr og sprøjteteknik er trenden lige nu meget påvirket af det politiske pres for at nedbringe mængden af pesticider.

Det fastslår Anders Clemmensen, som er salgschef i Brøns Maskinforretning ved Skærbæk, og som blandt andet forhandler Amazone-marksprøjter.

- Den teknik, som vi ser mere og mere efterspurgt og anvendt, er med GPS-styring af tildeling og dosering efter et markkort udarbejdet af egen drone eller satellit.

Endnu lægges data fra drone eller satellit over i sprøjten med en USB-pind.

- Men lige om lidt vil vi helt sikkert bare sende markdata online ud til sprøjten, siger Anders Clemmensen.

Ny interesse for udstyr

Man kører ud på marken, og slår bommen helt ud, mens stadig dyserne er lukkede.

- Ved overkørslen åbner kun en eller flere dysser, hvor der er registreret ukrudt i form af for eksempel tidsler.

Det er punktsprøjtning, og sammen med udstyr til båndsprøjtning, er det områder med stor interesse fra købere af marksprøjter i øjeblikket.

- Teknikken har været der et stykke tid, men ikke rigtigt blevet købt til praksis. Nu er det vendt, og interessen er meget stor for at kunne lave præcisionssprøjtning, fastslår Anders Clemmensen.

På Amazone-sprøjter har det i flere år været enkeltdysestyring og -kontrol med AmaSelect.

- Punktsprøjtning vil nok være mest relevant for de fleste planteavlere, da ikke så mange har egentlige rækkeafgrøder som sukkerroer og spinat til båndsprøjtning.

Bom-stabilitet altafgørende

Kunderne til køb af ny marksprøjte efterspørger aktuelt også udstyr til kurve-kontrol og bomstabilitet.

- Når man efterhånden skal udsprøjte meget lave doseringer af pesticider på meget præcise steder, så er det vigtig, at mængden af sprøjtevæske er helt ens, også selv om sprøjten drejer og en 36 meter eller endnu bredere bom skal svinge med rundt.

Selve højderegulering af bommen er i dag standard. Kurve-kontrol er en videreudvikling af den horisontale kontrol af bommen.

- Netop bom-stabilitet er helt afgørende nødvendigt for at kunne udføre præcisionssprøjtning. Her har vi flere teknikker til at bremse bommens udsving både frem og tilbage vandret og op og ned, pointerer Anders Clemmensen. Han understreger, at på bom-stabilitet har Amazone en aktiv kontrol og dæmpning af sprøjtebommen, der er enestående i markedet.

 

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.

Kødkvæg blev startskuddet for mælkeproducent

Forældrenes køb af to charolais-køer satte Pia Christensens kurs mod landbrugsskolen. I dag står hun for kostalden på den mælkeejendom, hun efter endt uddannelse overtog sammen med forældre og bror.

Covid-19 gør Fødevaredagen vigtigere end nogensinde

Årets prisvindere ved Fødevaredagen blev sent tirsdag belønnet for at tænke nyt og kreativt midt i en global krise. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hindsgavl Slot ved Middelfart, hvor Corona-restriktionerne satte nye rammer for arrangementet.

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af Covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
Side 1 af 1933 (38645 artikler)Prev1234567193119321933Next