bannerPos

Nu rykker det indenfor udstyr til punktsprøjtning og båndsprøjtning

- Det politiske pres om at nedbringe forbruget af pesticider har på det seneste ført til en stor interesse for marksprøjter med udstyr til punkt- og båndsprøjtning, siger Anders Clemmensen, Brøns Maskinhandel. Foto: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
20-03-2020 21:19
- Stor kapacitet på sprøjterne, stor bombredde og ikke mindst udstyr til præcisionssprøjtning er trenden indenfor handel med marksprøjter lige nu, lyder det fra Anders Clemmensen, Brøns Maskinforretning.

Indenfor sprøjteudstyr og sprøjteteknik er trenden lige nu meget påvirket af det politiske pres for at nedbringe mængden af pesticider.

Det fastslår Anders Clemmensen, som er salgschef i Brøns Maskinforretning ved Skærbæk, og som blandt andet forhandler Amazone-marksprøjter.

- Den teknik, som vi ser mere og mere efterspurgt og anvendt, er med GPS-styring af tildeling og dosering efter et markkort udarbejdet af egen drone eller satellit.

Endnu lægges data fra drone eller satellit over i sprøjten med en USB-pind.

- Men lige om lidt vil vi helt sikkert bare sende markdata online ud til sprøjten, siger Anders Clemmensen.

Ny interesse for udstyr

Man kører ud på marken, og slår bommen helt ud, mens stadig dyserne er lukkede.

- Ved overkørslen åbner kun en eller flere dysser, hvor der er registreret ukrudt i form af for eksempel tidsler.

Det er punktsprøjtning, og sammen med udstyr til båndsprøjtning, er det områder med stor interesse fra købere af marksprøjter i øjeblikket.

- Teknikken har været der et stykke tid, men ikke rigtigt blevet købt til praksis. Nu er det vendt, og interessen er meget stor for at kunne lave præcisionssprøjtning, fastslår Anders Clemmensen.

På Amazone-sprøjter har det i flere år været enkeltdysestyring og -kontrol med AmaSelect.

- Punktsprøjtning vil nok være mest relevant for de fleste planteavlere, da ikke så mange har egentlige rækkeafgrøder som sukkerroer og spinat til båndsprøjtning.

Bom-stabilitet altafgørende

Kunderne til køb af ny marksprøjte efterspørger aktuelt også udstyr til kurve-kontrol og bomstabilitet.

- Når man efterhånden skal udsprøjte meget lave doseringer af pesticider på meget præcise steder, så er det vigtig, at mængden af sprøjtevæske er helt ens, også selv om sprøjten drejer og en 36 meter eller endnu bredere bom skal svinge med rundt.

Selve højderegulering af bommen er i dag standard. Kurve-kontrol er en videreudvikling af den horisontale kontrol af bommen.

- Netop bom-stabilitet er helt afgørende nødvendigt for at kunne udføre præcisionssprøjtning. Her har vi flere teknikker til at bremse bommens udsving både frem og tilbage vandret og op og ned, pointerer Anders Clemmensen. Han understreger, at på bom-stabilitet har Amazone en aktiv kontrol og dæmpning af sprøjtebommen, der er enestående i markedet.

 

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.

Sådan får du succes med etablering af engsvingeludlæg

Den absolut bedste etablering af engsvingel opnås ifølge DLF's avlsafdeling ved at så dæksæden på hveranden række og placere engsvinglen imellem kornrækkerne.

Olieprisen skal i 45 dollar

Ved ugens begyndelse så det ud til, at olieprisen skulle mod næsten urealistiske lavpunkter. Det har med et snuptag ændret sig.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil - også om sommeren

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.
Side 1 af 1812 (36222 artikler)Prev1234567181018111812Next