Nu rykker det indenfor udstyr til punktsprøjtning og båndsprøjtning

- Stor kapacitet på sprøjterne, stor bombredde og ikke mindst udstyr til præcisionssprøjtning er trenden indenfor handel med marksprøjter lige nu, lyder det fra Anders Clemmensen, Brøns Maskinforretning.

Indenfor sprøjteudstyr og sprøjteteknik er trenden lige nu meget påvirket af det politiske pres for at nedbringe mængden af pesticider.

Det fastslår Anders Clemmensen, som er salgschef i Brøns Maskinforretning ved Skærbæk, og som blandt andet forhandler Amazone-marksprøjter.

- Den teknik, som vi ser mere og mere efterspurgt og anvendt, er med GPS-styring af tildeling og dosering efter et markkort udarbejdet af egen drone eller satellit.

Endnu lægges data fra drone eller satellit over i sprøjten med en USB-pind.

- Men lige om lidt vil vi helt sikkert bare sende markdata online ud til sprøjten, siger Anders Clemmensen.

Ny interesse for udstyr

Man kører ud på marken, og slår bommen helt ud, mens stadig dyserne er lukkede.

- Ved overkørslen åbner kun en eller flere dysser, hvor der er registreret ukrudt i form af for eksempel tidsler.

Det er punktsprøjtning, og sammen med udstyr til båndsprøjtning, er det områder med stor interesse fra købere af marksprøjter i øjeblikket.

- Teknikken har været der et stykke tid, men ikke rigtigt blevet købt til praksis. Nu er det vendt, og interessen er meget stor for at kunne lave præcisionssprøjtning, fastslår Anders Clemmensen.

På Amazone-sprøjter har det i flere år været enkeltdysestyring og -kontrol med AmaSelect.

- Punktsprøjtning vil nok være mest relevant for de fleste planteavlere, da ikke så mange har egentlige rækkeafgrøder som sukkerroer og spinat til båndsprøjtning.

Bom-stabilitet altafgørende

Kunderne til køb af ny marksprøjte efterspørger aktuelt også udstyr til kurve-kontrol og bomstabilitet.

- Når man efterhånden skal udsprøjte meget lave doseringer af pesticider på meget præcise steder, så er det vigtig, at mængden af sprøjtevæske er helt ens, også selv om sprøjten drejer og en 36 meter eller endnu bredere bom skal svinge med rundt.

Selve højderegulering af bommen er i dag standard. Kurve-kontrol er en videreudvikling af den horisontale kontrol af bommen.

- Netop bom-stabilitet er helt afgørende nødvendigt for at kunne udføre præcisionssprøjtning. Her har vi flere teknikker til at bremse bommens udsving både frem og tilbage vandret og op og ned, pointerer Anders Clemmensen. Han understreger, at på bom-stabilitet har Amazone en aktiv kontrol og dæmpning af sprøjtebommen, der er enestående i markedet.

 

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Læs også