Blomstring 7-10 dage før den mest udbredte hestebønne-sort »Fuego«. Høst i hvert fald 14 dage tidligere.

De egenskaber har en ny hestebønnesort i Danmark, »Kontu«, ifølge forædlingsfirmaet Nordic Seed.

- Den har en kort vækstsæson, og det er en fordel, når man gerne vil have hveden i jorden hurtigt om efteråret, og når foråret lader vente på sig, som det gjorde i år. Jeg kalder det en sommerhestebønne, siger Karl Kudsk fra Mollerup Mølle, der har såsæd af sorten i år.

Mollerup Mølle står sammen med Agri Nord bag årets Agri Farm Day, der afholdes onsdag den 6. juni på Agri Nords forsøgsmarker på Christianshøjvej 25, 9270 Klarup.

Her er der flere parceller med hestebønner. Udover en parcel med den nye sommerhestebønne er der også parceller med forsøg med ukrudtsbehandling i hestebønner.

Finsk sort

Kontu er helt ny i Danmark, men er kendt i Finland, hvor den stammer fra. På de breddegrader er der brug for tidlige sorter. Det fortæller chef for bælgplanteforædlingen hos Nordic Seed, Jens Christen Nørgaard Knudsen.

- Vi tog den ind som en vekselafgrøde i opformeringssammenhæng for at komme af med spildkorn, men vi har oplevet stor interesse for den på grund af, at den er så tidlig, fortæller han.

Sorten er stadig så ny i Danmark, at den ikke er afprøvet i landsforsøg. Den har dog været afprøvet af Seges i økologiske projekter.

Lavere udbytte opvejes af andre fordele

Den kortere vækstsæson betyder, at Kontu har et lavere udbytte. Men den har til gengæld en række andre fordele, og Jens Knudsen vurderer, at de fordele kan opveje noget af det lavere udbytte.

- Den har en lav tusindkornsvægt omkring 400 gram, så for de samme penge som etablering af Fuego kan man øge plantetallet pr. ha, siger Jens Christen Nørgaard Knudsen.

Dertil skal lægges fordelene ved at kunne høste tidligere.

- Sidste år sparede vi for eksempel en masse penge på tørring, fordi vi kunne høste den tidligt med 17 procent vand, siger han og tilføjer, at der også er en stor værdi i at få sået vinterhveden rettidigt.

Sorten kan opleves på Agri Farm Day, når der er rundvisning til alle forsøgsparcellerne fra 15.00-19.00.

Planter