bannerPos

Pesticider langt fra hovedårsag til sløjfede drikkevandsboringer

En enkelt drikkevandsboring blev i 2017 sløjfet som følge af pesticidforurening. 26 var i 2017 midlertidigt lukket ned som følge af pesticider. Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Lasse Ege Pedersen

05-01-2019 16:00
Kun en ud af de 133 drikkevandsboringer, der blev sat prop i og helt sløjfet i 2017, skete som følge af pesticidforurening. Under en fjerdedel af de boringer der midlertidigt blev taget ud af drift, var på grund af pesticider. Det viser ny opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Der er nu kommet nye tal på, hvor mange drikkevandsboringer, som i 2017 midlertidigt var ude af drift, og hvor mange boringer, som helt blev sløjfet.

Tallene kommer fra Miljøstyrelsen, og baserer sig på indberetninger fra 1.820 vandværker og 4.900 drikkevandsboringer.

De faktiske tal omkring lukningen af drikkevandsboringer tegner et andet billede af pesticidforurening fra landbruget, end man ellers kan få indtrykket af, når man følger tidens politiske debat.

Ud af de 133 boringer, som i 2017 blev sløjfet, altså sat prop i, så de ikke kan anvendes igen, er der blot i et enkelt tilfælde pesticidforurening, der er angivet som årsagen. To boringer er sløjfet på grund af nitrat. Fem boringer er sløjfet på grund af forurening, som ikke er defineret nærmere.

 

Tankevækkende tal

Fra Landbrug & Fødevarers pesticidekspert, chefkonsulent Søren Thorndal Jørgensen, lyder det, at tallene er tankevækkende.

- Det er noget langt fra de tal, som vi nogle gange bliver bombarderet med, siger han.

Den hyppigste årsag til, at en drikkevandsboring helt sløjfes, er, at en brønd eller boring ikke længere benyttes. Det kan eksempelvis skyldes, at brønden eller boringer er blevet erstattet af en anden vandforsyning, enten fra fælles vandforsyning eller fra en ny boring. I alt 52 af de sløjfede boringer skyldes denne årsag.

 

Stigning i boringer ude af drift

Ser man på opgørelsen over drikkevandsboringer, som er ude af drift i 2017, så er tallet dog stigende. Når en boring tages ud af drift, så er det ikke det samme, som den er helt sløjfet. Boringen der er ude af drift kan tages i brug igen på et senere tidspunkt.

I 2017 var i alt 116 drikkevandsboringer ude af drift, viser opgørelsen. Ved 26 af dem var årsagen fund af pesticidrester. Det er 11 flere end i 2016. Miljøstyrelsen skriver i sin opgørelse, at det skal bemærkes, at samme boring ofte er taget ud af drift flere år i træk, hvorfor flere boringer er gengangere fra år til år.

Fra Søren Thorndal Jørgensen lyder det, at 2017 var året, hvor vandværkerne for første gang begyndte at teste for nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon, som stammer fra det for længst udfasede ukrudtsmiddel Pyramin, og det er formentlig årsag til stigningen. En stigning der formentlig vil blive større, når næste års opgørelse kommer.

- Men det er vigtigt at sige, at selvom de finder en del over grænseværdien af desphenyl-chloridazon, så er det stadigvæk begrænset, hvor mange drikkevandsboringer, som bliver taget ud af drift, siger han.

 - Og 26 ud af 4.900 drikkevandsboringer, det synes jeg ikke er mange. Vi er jo i mange år blevet tudet ørerne fulde med, at der lukker over 100 drikkevandsboringer hvert år, men det er altså vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er 100 nye boringer hvert år, og langt hovedparten skyldes andre forhold end pesticider. Det er boringer, som man midlertidigt tager ud af drift, og der er gengangere fra år til år. Får man et behov, så begynder man at pumpe fra dem igen, siger Søren Thorndal Jørgensen.

Den mest hyppige årsag til, at en drikkevandsboring bliver taget ud af drift i 2017, var planlægningsmæssige årsager. Miljøstyrelsen forklarer, at det dækker over blandt andet overflødige boringer, nedlagte vandværker eller boringer med ringe ydelse. I alt 46 boringer blev lukket af denne årsag.

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer