Robot etablerede efterafgrøder

Hos Just Andersen nord for Randers fik en robot lov til at etablere efterafgrøderne, så han selv kunne kaste sig over rapsen.

– Jeg kunne se, at mit program i løbet af ugen ville blive noget stramt, og så havde jeg læst, at man kunne hyre en Robotti på Farmbackup til at så efterafgrøder. Da det så samtidig viste sig, at det var den billigste måde, hvis jeg ikke skulle gøre det selv, og de havde tid i programmet, var der ikke så meget at tænke over, fortæller Just Andersen, der driver Aaledamgaard ved Fårup lidt nord for Randers.

Forleden var han en af de første til at få sået efterafgrøder af markrobotten Robotti, der er udviklet af virksomheden Agrointelli.

- Den havde været et andet sted og harve jorden op, men jeg fik at vide, at det her var ilddåben, hvor den for første gang for alvor kom ud og lave noget, fortæller Just Andersen, der er godt tilfreds med sit første bekendtskab med automatisk såning.

- Det er en oplagt måde at få klaret de ensformige opgaver, som hvem som helst ville kunne klare, men som stadig kræver tid. Og den gjorde faktisk et fint stykke arbejde, da den først kom i gang. Selv de bløde spor fra foråret kom den fint over og fik jævnet godt ud, mens jeg selv kunne få sået rapsen, konstaterer den østjyske landmand, der også havde fået en operatør med i lejeaftalen fra Agrointelli og dermed ikke selv stod for at tegne marken op og sætte robotten i gang.

For dyr

Om robotter på markerne ved Aaledamgaard bliver fast inventar i løbet af de næste par år er dog mere tvivlsomt. Indkøb af en Robotti er i hvert fald ikke en del af Just Andersens budget den kommende tid.

- Til den »demo-pris« eller hvad man kan kalde det, jeg fik den ud at køre til, er det en god løsning, men med en pris over en million kroner, som den står til lige nu, er det ikke aktuelt som et alternativ til en traktor på 150 heste. For jeg kommer stadig til at skulle beholde min traktor til de mere ukurante stykker, som den ikke kan klare. Samtidig kræver det som al anden automatisering også stadig, at man har en mand til at holde opsyn, siger Just Andersen, der dog sagtens kan se potentialet i robotterne, der med sine tre meters arbejdsbredde og topfart på fem kilometer i timen har en mindre timekapacitet, men til gengæld kan køre alle døgnets 24 timer.

- Det giver bestemt mening på blandt andet bedrifter, hvor man kan have en mand til at passe flere robotter, så de kan stå for rækkeafgrøder og lignende. Hvis den stod til en halv million, var det bestemt også noget, jeg ville overveje til mine 100 hektar, for den frigiver bestemt noget arbejdskraft, siger han.

 

- Det er en oplagt måde at få klaret de ensformige opgaver, som hvem som helst ville kunne klare, men som stadig kræver tid.

Just Andersen, landmand

Læs også