bannerPos

Vigtig viden gennem forsøg

Rådgivere, landmænd, erfagrupper og virksomheder besøger forsøgsmarken Ytteborg gennem vækstsæsonen. Fotos: Sagro
28-07-2019 08:01
Ytteborg står bag næsten 15.000 forsøgsparceller med vigtig viden til landbruget.

På en forblæst bakketop få kilometer fra Limfjorden ligger Ytteborg, ejet af landboforeningerne Sagro, Vestjysk Landboforening og Lemvigegnens Landboforening.

Sagro beskriver i deres nyhedsmail, hvordan markerne er delt op i et patchwork af små parceller – typisk a 1,5 x 10 meter – eller 15 kvadratmeter.

Ytteborg udfører forsøg i korn, raps, frøgræs, grovfoder, kartofler, efterafgrøder og andre afgrøder. Forsøgene udføres inden for områderne: arts- og sortsafprøvning, planteværn, gødskning, jordbearbejdning og dyrkningsstrategier.

Landsforsøgene er sat i værk af Seges, ligesom ejerforeninger, landmænd og virksomheder kan få afprøvet afgrøder, strategier og sorter.

 

Forsøg hos 50 landmænd

Ytteborg med seks ansatte og maskinpark placeret ved Holstebro og Fåborg ved Esbjerg har ud over egne arealer også forsøg placeret ved omkring 50 landmænd, der lægger jord – og ofte hestekræfter – til den løbende forsøgsvirksomhed fra forberedende jordarbejde, til sprøjtning og høst.

- Vi er helt afhængige af vores værter, og det er dejligt, at så mange vil være med til at sikre den viden, som forsøgene giver, siger Morten Krupa, der i det tidlige forår blev leder af forsøgsvirksomheden.

Forsøgene er placeret fra Limfjorden til Ribe-området og rummer i alt omkring 200 forskellige forsøg, der er defineret af Seges, mens Teknologisk Institut har designet dem til udførelse.

Herefter er det Ytteborgs rolle at gennemføre dem, så de giver den viden, som Seges efterspørger.

Her kan være tale om forskellige sorters kvaliteter og svagheder, dyrkningsstrategier, planteværn og næringsstoffer, ligesom meget specifikke undersøgelser af for eksempel hvad stødskader påført kartofler i forskellige håndteringssituationer betyder for udbyttet.

 

Komplekse forsøg

Forsøgene bliver stadigt mere komplekse, og det kræver, at man er omhyggelig og præcist i alt, hvad der gøres. Ytteborgs erfarne ansatte skal således leve op til internationale krav for »God Eksperimentel Praksis« (GEP).

- Modsat en traditionel landmand, der kan køre ind på en mark og passe udstyret til, mens han kører, er forsøgsparcellerne typisk 10 meter lange, så man skal vide, hvad man har gang i, før man overhovedet kører ind på marken, siger forsøgsleder Askov Grud.

Sidste år gik Ytteborg helt digitalt med notater fra markerne, der nu registreres på tablets, hvilket gør dem langt mere præcise og let overføres til Teknologisk Institut eller Seges, som herefter analyserer resultaterne.

Den indhøstede viden af de samlede landsforsøg kommer landbruget til gode i form af relevant og aktuel viden, som bruges i planlægningen af de kommende vækstsæsoner.

Morten Krupa vil gerne udvikle og udvide den aktivitet, der handler om test af maskiner og firmaforsøg, fortæller han.

 

Flere arrangementer og mulighed for besøg

Hen over vækstsæsonen er der både rådgivere, landmænd, erfagrupper og virksomheder, der besøger forsøgsmarkerne for at følge udviklingen undervejs.

Hertil kommer, at Ytteborg står bag en række arrangementer sammen med ejerforeningerne blandt andet Kartoffeldagen på arealerne ved Arnborg 1. august.

 

Ytteborg Forsøgsstation

● Ytteborg Forsøgsstation råder over 24 hektar, men derudover er der forsøg placeret hos omkring 50 landmænd

● Forsøgsvirksomheden varetages af lederen Morten Krupa og fem ansatte.

 

Vildsvinehegn beskytter os alle sammen

Spøjst og respektløst at kritisere vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse, mener skribenten.

Vestjyllands Andel flytter hovedkontor

Vestjyllands Andel flytter i starten af næste år hovedkontor fra den nuværende placering i Ringkøbing til Industrivej Nord 9B i Birk Centerpark i Herning.

Samson præsenterer stærkt regnskab

2018-2019 har været et godt regnskabsår for Samson Group, der kommer ud med et overskud på 23,6 millioner kroner og en omsætning på over en halv milliard.

Afgørelse om tilskud til privat skovrejsning på vej

Ansøgere, som lever op til kravene, vil få tilsagn om midler til skov, lover Landbrugsstyrelsen.

Forbedring af jordens frugtbarhed

Et passende kulstofindhold er fundamentet for en god jordfysik, -kemi og biologi, som kan sikre den gode etablering og plantevækst.
Side 1 af 1718 (34358 artikler)Prev1234567171617171718Next