bannerPos

Vigtig viden gennem forsøg

Rådgivere, landmænd, erfagrupper og virksomheder besøger forsøgsmarken Ytteborg gennem vækstsæsonen. Fotos: Sagro
28-07-2019 08:01
Ytteborg står bag næsten 15.000 forsøgsparceller med vigtig viden til landbruget.

På en forblæst bakketop få kilometer fra Limfjorden ligger Ytteborg, ejet af landboforeningerne Sagro, Vestjysk Landboforening og Lemvigegnens Landboforening.

Sagro beskriver i deres nyhedsmail, hvordan markerne er delt op i et patchwork af små parceller – typisk a 1,5 x 10 meter – eller 15 kvadratmeter.

Ytteborg udfører forsøg i korn, raps, frøgræs, grovfoder, kartofler, efterafgrøder og andre afgrøder. Forsøgene udføres inden for områderne: arts- og sortsafprøvning, planteværn, gødskning, jordbearbejdning og dyrkningsstrategier.

Landsforsøgene er sat i værk af Seges, ligesom ejerforeninger, landmænd og virksomheder kan få afprøvet afgrøder, strategier og sorter.

 

Forsøg hos 50 landmænd

Ytteborg med seks ansatte og maskinpark placeret ved Holstebro og Fåborg ved Esbjerg har ud over egne arealer også forsøg placeret ved omkring 50 landmænd, der lægger jord – og ofte hestekræfter – til den løbende forsøgsvirksomhed fra forberedende jordarbejde, til sprøjtning og høst.

- Vi er helt afhængige af vores værter, og det er dejligt, at så mange vil være med til at sikre den viden, som forsøgene giver, siger Morten Krupa, der i det tidlige forår blev leder af forsøgsvirksomheden.

Forsøgene er placeret fra Limfjorden til Ribe-området og rummer i alt omkring 200 forskellige forsøg, der er defineret af Seges, mens Teknologisk Institut har designet dem til udførelse.

Herefter er det Ytteborgs rolle at gennemføre dem, så de giver den viden, som Seges efterspørger.

Her kan være tale om forskellige sorters kvaliteter og svagheder, dyrkningsstrategier, planteværn og næringsstoffer, ligesom meget specifikke undersøgelser af for eksempel hvad stødskader påført kartofler i forskellige håndteringssituationer betyder for udbyttet.

 

Komplekse forsøg

Forsøgene bliver stadigt mere komplekse, og det kræver, at man er omhyggelig og præcist i alt, hvad der gøres. Ytteborgs erfarne ansatte skal således leve op til internationale krav for »God Eksperimentel Praksis« (GEP).

- Modsat en traditionel landmand, der kan køre ind på en mark og passe udstyret til, mens han kører, er forsøgsparcellerne typisk 10 meter lange, så man skal vide, hvad man har gang i, før man overhovedet kører ind på marken, siger forsøgsleder Askov Grud.

Sidste år gik Ytteborg helt digitalt med notater fra markerne, der nu registreres på tablets, hvilket gør dem langt mere præcise og let overføres til Teknologisk Institut eller Seges, som herefter analyserer resultaterne.

Den indhøstede viden af de samlede landsforsøg kommer landbruget til gode i form af relevant og aktuel viden, som bruges i planlægningen af de kommende vækstsæsoner.

Morten Krupa vil gerne udvikle og udvide den aktivitet, der handler om test af maskiner og firmaforsøg, fortæller han.

 

Flere arrangementer og mulighed for besøg

Hen over vækstsæsonen er der både rådgivere, landmænd, erfagrupper og virksomheder, der besøger forsøgsmarkerne for at følge udviklingen undervejs.

Hertil kommer, at Ytteborg står bag en række arrangementer sammen med ejerforeningerne blandt andet Kartoffeldagen på arealerne ved Arnborg 1. august.

 

Ytteborg Forsøgsstation

● Ytteborg Forsøgsstation råder over 24 hektar, men derudover er der forsøg placeret hos omkring 50 landmænd

● Forsøgsvirksomheden varetages af lederen Morten Krupa og fem ansatte.

 

Uændret tysk notering

Nord-West noteringen er i dag uændret 71,00 euro. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er i dag ligeledes uændret 46,60 euro.

Pas på skatten ved brug af underleverandører

Brug af underleverandører kan koste dyrt, hvis ikke du har styr på skatten, advarer ekspert.

Ny online markedsplads for brugte maskiner

Siden 2016 har det danske firma Logpartner A/S formidlet salg af brugte maskiner til kunder i mere end 200 lande over hele verden. Men nu er det tid til at tage det næste skridt med en topmoderne auktionsplatform.

Få overblik over ASF-truslen via podcast

Afrikansk svinepest er set ikke langt fra den polsk-tyske grænse. Og sker der et udbrud i Tyskland, kan det få økonomiske konsekvenser for især eksportører af smågrise. Hør podcasten om emnet.

ASF truer – sæt fokus på smittebeskyttelse

Konsulenterne hos SvineRådgivningen opfordrer producenter til, at de sammen med staldens personale har fokus på smittebeskyttelse.

Udbring gylle så tæt på såtidspunktet som muligt

Gylle kan udbringes til vårsæd før eller efter såning. Valget påvirker den udbringningsteknologi, der skal benyttes, men valget har også betydning for udnyttelsen af gyllens næringsstoffer.

Sådan sår du majs

Der går et par gode måneder endnu, førend det er tid til at så majsen. Det til trods er det ikke for tidligt at blive mindet om, hvordan majsen får de bedste betingelser.

Kend din fremstillingspris på grovfoder

Christian Lund, formand L&F, opfordrer mælkeproducenterne til at komme tættere på økonomien i deres grovfoderproduktion.

Alternativer til efterafgrøder kan være en fordel

Tilpasning til efterafgrødekravene kræver, at man kender omkostningerne ved de enkelte tilpasningsmuligheder. Seges har regnet på omkostninger ved efterafgrøder, tidlig såning af vintersæd, kvotereduktion og brak.

Skepsis hos L&F over udsigt til flytning af miljømål

Landbrug & Fødevarer forholder sig skeptisk over for, at overvurdering af kvælstoftilførslen er lig med, at miljømål også dermed skal flytte sig tilsvarende nedad.
Side 1 af 1754 (35063 artikler)Prev1234567175217531754Next