En tsunami af snegle

Konsekvensen af normale strategier mod snegle vil være omsåning i foråret. Det er meldingen fra Ecostyle, der gør opmærksom på forskelle i sneglemidlernes godkendelser.

Man skal ikke have bevæget sig rundt i mange stubmarker i år for at konstatere, at de er overalt. Sneglene. Det fugtige vejr gennem vækstsæsonen har betydet, at der er lagt masser af æg, og derfor skal der helt andre metoder til for at sikre vinterafgrøderne mod snegleangreb, end hvad man normalt betragter som tilstrækkeligt.

- Den normale praksis med at holde jorden sort med gentagne harvninger, for derefter at tildele sneglegift lige efter såning, vil ikke være nok til at kunne bekæmpe sneglene i år, lyder det fra Lars Bjørnsbo, direktør i Ecostyle, som står bag Sluxx HP i Danmark.

Sluxx HP adskiller sig fra de andre midler på markedet ved, at der ikke er begrænsninger på hvornår, hvor ofte eller hvor stor mængde af midlet, der må anvendes. Det giver blandt andet mulighed for at sætte tidligt ind, og det er afgørende for at løse opgaven i år, understreger man fra Ecostyles side.

Store mængder æg

Lars Bjørnsbo betegner situationen som en tsunami af snegle, hvor vi står midt i første bølge og venter på tsunamien.

Derfor anbefaler han, at man snarest muligt kommer i marken med sneglekorn, hvad enten der skal etableres raps eller andre afgrøder. Han påpeger, at mange tidligere har haft god succes med reduceret dosis og ofte også med at nøjes med kantbehandlinger eller pletbehandlinger.

På nuværende tidspunkt er der lagt store mængder æg, der er nyudklækkede mini-snegle og dertil store kønsmodne snegle, der snart lægger nye æg. Og det skaber en helt ny situation.

- Hvis man i år tager chancen og anvender reducerede doser, er det afgørende, at man observerer afgrøden morgen og aften og har udbringningskapacitet til at udbringe mere sneglekorn hurtigt, hvis der er spist op, siger Lars Bjørnsbo og understreger, at deres anbefaling i et så ekstremt snegleår som dette er, at man anvender syv kg pr. hektar i samtlige behandlinger.

Bland aldrig med udsæden

Når man skal observere antallet af snegle i marken, skal det ske under dugvåde forhold og når det er mørkt. Lars Bjørnsbo anbefaler derfor, at man istedet holder øje med mængden af sneglekorn, der er spist af sneglene. Det kan nemlig gøres døgnet rundt.

- Udvælg nogle observationsfelter i marken og markér med en stok og et nummer, og brug så telefonen til at tage et billede af jordoverfladen med sneglekorn, så du har en reference, du kan bruge ved næste observation, siger han.

Lars Bjørnsbo understreger, at sneglekorn aldrig skal udbringes sammen med udsæd eller før jordbearbejdning.

- Sneglekornene skal ligge på jordoverfladen, der hvor sneglene befinder sig. Men man skal ikke forvente at finde døde snegle på overfladen. For når de har spist sneglekornene, vil de søge ned i jorden, hvor de dør, siger han.

Det er først, når afgrøden er mere end 10 centimeter høj, og man observerer, at antallet af sneglekorn på jordoverfladen forbliver nogenlunde det samme, at man kan være sikker på, at truslen er afblæst.

Læs også