bannerPos

Gods har droppet ploven: - Fagligt er det vildt spændende

- Jeg evaluerer det hele om tre år. Men det ser lovende ud. Vi bruger mindre tid og dermed arbejdstimer, og vi bruger mindre brændstof. Vi har reduceret maskinparken, og så håber jeg, vi kan holde de samme udbytter. Men i princippet giver systemet råd til, at jeg kan høste mindre, pointerer David Peter Friderichsen. Foto: Niels Damsgaard Hansen

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
11-05-2019 18:00
På Gammelgaard Gods på Lolland er David Peter Friderichsen i gang med sine første år som pløjefri planteavler. Indtil videre tegner det lovende, vurderer han.

Klimahensyn. Nemhed. Mindre tid i marken. Færre maskin- og brændstofomkostninger. Bedre økonomi. Og en rigtig god faglig udfordring.

Godsejer David Peter Friderichsen, Gammelgaard Gods i Søllested på Lolland, er en af de landmænd, der inden for de seneste år har droppet pløjningen til fordel for dyrkningsprincipperne i conservation agriculture (CA).

Siden 2011 har han snittet halmen på sine marker, og han pløjede sidste gang i 2015. Landmanden har etableret sin vinterhvede pløjefrit de seneste 5-6 år.

Fra efteråret 2018 er al hveden sået direkte. Alle afgrøder er siden dette forår sået med en 12 meter Horsch Avatar-direkte såmaskine. Samlet har Gammelgaard Gods sået 450 hektar med såmaskinen i dette forår, idet man også har et såsamarbejde med en anden landmand, ligesom man har kørt lidt maskinstation med såmaskinen.

Et maskinstationsarbejde som David Peter Friderichsen gerne udvider med sin 12 meter bredde Horsch Avatar.

- Fagligt er det vildt spændende. Jeg har fortsat min første CA-høst til gode, og jeg evaluerer det hele om tre år. Men det ser lovende ud. Vi bruger mindre tid og dermed arbejdstimer, og vi bruger mindre brændstof. Vi har reduceret maskinparken, og så håber jeg, vi kan holde de samme udbytter. Men i princippet giver CA-systemet råd til, at jeg kan høste mindre, pointerer David Peter Friderichsen.


Stigende omkostninger

Landmanden fra Lolland dyrker selv cirka 350 hektar jord på sin bedrift. Og han føler sig tvunget til at reagere på et omkostningsniveau, som bare stiger og stiger, forklarer han.

- Jeg vil ikke trampe rundt i samme spor og ende samme sted. Det er fedt at prøve noget nyt. Og jeg kan se, der er mere liv i marken nu, siger David Peter Friderichsen.

Han understreger dog også, at der intet galt er med at pløje.

- Det er jo en helt sikker og velkendt etablering. Pløjefri dyrkning er jo sådan set heller ikke noget nyt. Det er det bare for mig og andre danske landmænd, og jeg synes, der er mange positive ting ved metoden.

- Eksempelvis er et stort plantedække efter høst med til at holde på fugtigheden, hvilket vi tydeligt så sidste efterår. Så jo, det ser lovende ud, understreger David Peter Friderichsen.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.

Ny såteknik fra Horsch

Der er nyt liftophængt såteknik på vej fra Horsch i 6 meters arbejdsbredde. De nye såmaskiner findes i to versioner, Taro 6 SL og 6 HD og er begge ”rene” såmaskiner uden nogen form for jordbearbejdning indbygget. Begge Taro enheder skal typisk kombineres med en Horsch Partner FT fronttank 4.
Side 1 af 1872 (37427 artikler)Prev1234567187018711872Next