Ny undersøgelse viser stor opbakning til landbruget

Hvis en kommende CO2-afgift kommer til at koste arbejdspladser i landbruget, har afgiften ikke opbakning fra et flertal af vælgerne i nogen af de tre regeringspartier, viser en ny undersøgelse.

Arkivfoto

Der skal indføres en afgift på landbrugets biologiske processer, og det må ikke koste arbejdspladser. Det har været budskabet, lige siden Socialdemokratiet gik i regering med Venstre og Moderaterne.

Men netop spørgsmålet om arbejdspladser har været et omdrejningspunkt i den efterfølgende debat, for som bekendt kunne Svarer-udvalget ikke levere en model, der garanterede, at der ikke ville forsvinde arbejdspladser.

Men selv om man fra regeringens side ifølge kritikere har været noget uldne i de kollektive munde omkring netop spørgsmålet om arbejdspladserne, er det noget, der for vælgerne i de tre regeringspartier har stor betydning for opbakningen til afgiften.

Det viser en ny vælgerundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet i samarbejde med Aalborg Universitet, skriver Berlingske.

62 procent af S-vælgerne går ind for en CO2-afgift på landbruget, men hvis det koster arbejdspladser, falder opbakningen til 45 procent, og forskellen kan også ses hos både Moderaterne og Venstre.

M-vælgerne går fra en afgiftsopbakning på 56 procent til 39 procent, mens de tilsvarende tal hos Venstre-vælgere går fra 41 procent til blot 26 procent.

Ser man på vælgerkorpset som helhed, så falder opbakningen til en CO2-afgift, når man tager hensyn til arbejdspladser, fra cirka halvdelen af vælgerne til cirka 35 procent af vælgerne.

Landbruget er dansk kultur

I det hele taget viser undersøgelsen, at der faktisk er pæn opbakning til landbruget, selv om erhvervet har været i modvind i både landspressen og på sociale medier i længere tid. For et flertal af vælgerne hos både Moderaterne og Venstre mener, at landbruget bliver uretfærdigt behandlet i klimapolitikken.

Og samtidig anser et flertal i befolkningen landbruget som en særlig del af dansk kultur.

- Det er der overvældende flertal bag. Selv langt ude på venstrefløjen kan man finde opbakning til det udsagn, hvilket for mig er noget overraskende. Der er faktisk kun ti procent, der er uenig i udsagnet, siger professor ved Aalborg Universitet, Troels Fage Hedegaard, til Berlingske.

Han har været med til at arbejde med de indsamlede data, og han fortæller til avisen, at det kun er Alternativets vælgere, der i al overvejende grad er uenig i det udsagn. Hos Enhedslisten er vælgerne delt 50/50 på kulturspørgsmålet.

- Det viser også, at selvom landbruget er under pres, så har landbruget også et fundament at stå på. Der er en helt grundlæggende positiv opfattelse af landbruget, siger forskeren til avisen.

Når Den grønne trepart i løbet af den næste måned efter planen kommer med sine konklusioner, bliver det op til politikerne på Christiansborg at nå til enighed om, hvordan en kommende CO2-afgift kommer til at blive designet. Det er i den forbindelse også en vigtig pointe, at der i regeringsgrundlaget er slået fast, at provenuet fra afgiften skal føres tilbage til landbruget.

Læs også