Fødevareministeren oplever stigende polarisering mellem land og by

Landbruget skal tales op – ikke ned. Og det skal udvikles – ikke afvikles, fastslog fødevareminister Jacob Jensen på Bæredygtigt Landbrugs sommermøde på Gunderslevholm Gods ved Herlufmagle.

Distancen mellem land og by synes at være større end nogensinde.

Det pointerede fødevareminister Jacob Jensen (V) på et sommermøde på Gunderslevholm Gods ved Herlufmagle nord for Næstved. Sommermødet var arrangeret af landmandsforeningen Bæredygtigt Landbrug og havde tiltrukket cirka 200 gæster på en råkold sommeraften.

Og netop kulde er der for meget af mellem befolkningsgrupperne i land og by, lød vurderingen fra fødevareministeren, der selv er gårdejer og opvokset på en gård ved Tølløse, som han i dag ejer.

Senest på Roskilde Dyrskue, der med næsten 120.000 gæster satte rekord, blev der ifølge Jacob Jensen godt nok knyttet mange vigtige bånd og ført vigtige samtaler. Alligevel peger tendensen i den forkerte retning, vurderer ministeren.

- Den her land og by-balance, den skal vi altså være meget, meget påpasselig med. Jeg oplever en polarisering i forhold til landbruget, som jeg ikke har oplevet i min levetid, men som vi ser i de her år, sagde Jacob Jensen.

Landbruget skal tales op

Han understregede i sit tale vigtigheden af at få talt hele erhvervets betydning op i en tid, hvor Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, regeringen, fagforeninger og andre interessenter arbejder på et nå et forlig om en CO2-afgift på landbruget i de såkaldte trepartsforhandlinger.

I den forbindelse fremhævede ministeren nogle af de teknologiske løsninger, som blandt andet blev fremvist på skuet i Roskilde, og som er med til at drive hverdagens landbrug på de danske gårde i en mere bæredygtig retning.

- Det er noget af det, som gør mig rigtig stolt, når jeg er med til at lave eksportfremstød på vegne af dansk landbrug. Det er noget af det, som bliver efterspurgt derude, altså kvaliteten af det vil laver. Også myndighedssamarbejdet, der jo ikke får specielt meget ros herhjemme, det får det sjovt nok også ros i udlandet, fordi man ved, at når man eksporterer fødevarer fra Danmark, så har vi ret godt styr på tingene.

- Det skal vi alt sammen bruge til at vise omverdenen, at vi er ret gode til de her ting. Derfor er svaret ikke at lukke ned for erhvervet. Svaret er det modsatte – nemlig at udvikle erhvervet med de forudsætninger, der selvfølgelig også politisk er i et Folketing med et flertal, som vil en bestemt retning, sagde Jacob Jensen på sommermødet på Gunderslevholm Gods.

Læs også