Hverken Danmarksdemokraterne eller Alternativet er længere med i forhandlingerne om en CO2-afgift på landbruget. De kritiserer nu regeringens proces i forløbet.
»Vi er blevet smidt ud!« Sådan lyder det på Danmarksdemokraternes facebookside om det, som Inger Støjbjergs parti er blevet smidt ud fra, er forhandlingerne om grøn skatterereform af landbruget, der vil medføre en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer.
- Ifølge opslaget vil regeringen ikke engang høre på vores argumenter for, hvorfor den afgift er tudetosset. Og vi synes jo egentlig ikke, at der er nogle gode argumenter for en CO2-afgift. Regeringen burde tænke på Danmark, før de prøver at redde hele verden, lyder det i opslaget.
Dermed er mængden af mulige politiske aftalepartnere for regeringen indsnævret yderligere. Onsdag forlod Alternativet af egen drift forhandlingerne, fordi partiet ikke er kommet igennem med et krav om at mindske den animalske fødevareproduktion.
Partiets politiske leder, Francisska Rosenkilde, kalder hele processen omkring forhandlingerne dybt problematisk.
- Den har været dybt udemokratisk. Jeg er med på, at regeringen har flertal, og at de sådan set kan gøre, hvad de vil. Men det er jo vanvittigt, at der ikke har været et større politisk forhandlingsforløb, siger hun til Ritzau ifølge DR.
Alternativet har tidligere meldt ud, at landbruget ifølge venstrefløjspartiet burde pålægges en afgift på 1500 kroner pr. tons CO2-e. Altså væsentlig højere end de afgiftsmodeller, som Svarer-udvalget fremlagde tidligere i år.
Forhandlinger på vej om den grønne trepart
Ifølge Altinget havde regeringen ikke regnet med at skulle indgå nogen aftale med hverken Alternativet eller Danmarksdemokraterne, og deres farvel til forhandlingerne kommer således ikke som nogen kæmpe overraskelse.
Såvidt vi erfarer hos Effektivt Landbrug, er det intentionen, at der skal lande en aftale på området i løbet af den næste måneds tid. Det har ikke været muligt at få nogen kommentar fra trepartsminister Jeppe Bruus (S), der leder forhandlingerne på området.