Et forslag fra Alternativets politiske leder, Franciscka Rosenkilde, om at mærke mælk fra køer, der har fået Bovaer, har mødt hård politisk modstand.
Debatten om brug af fodertilsætningsstoffet Bovaer ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig, på trods af at der ved årsskiftet blev sat gang i brugen af det blandt danske mælkeproducenter.
Et stop for Bovaer er et af kravene fra de landmænd, der i længere tid har demonstreret flere steder i Danmark, og i sidste uge lød det igen fra den politiske leder af Alternativet, Franciscka Rosenkilde, at stoffet burde skrottes af mælkeproducenterne.
- Vi er heller ikke klar over, hvordan det påvirker køernes velfærd, og man kan ikke bare sige, at vi effektiviserer i sådan en grad, at vi kan komme et eller andet stof i deres foder, så dyrene prutter eller bøvser mindre, sagde hun i Go' Morgen Danmark i sidste uge.
Hun tilføjer overfor TV2, at brugen af Bovaer efter hendes mening er et technofix, som ikke kommer til at virke.
Også Dyrenes Beskyttelse har kritiseret indførelsen af Bovaer i kvæglandbruget i Danmark, blandt andet mener man ikke, at stoffets eventuelle virkning på dyrevelfærd er ordentligt belyst.
Vil forske i dyrevelfærd omkring Bovaer
Ministeren afviser
Udmeldingen fra Alternativets leder kommer på trods af at flere undersøgelser har konkluderet, at det har en effekt på køers udledning af klimagasser, og at Bovaer ikke kan findes i mælken.
Og spørger man fødevareminister Jacob Jensen (V) er der da heller ikke den store udsigt til, at Alternativets leder får magt, som hun har agt. Ministeren mener ikke, at der er grund til at fremhæve brugen af Bovaer på mælkekartonerne, blandt andet fordi det ikke har nogen effekt på mennesker.
- Der er jo ikke noget i mælken, som der er grund til at oplyse omkring. Vi skriver heller ikke, at der er græs i mælken, fordi koen også har optaget det, siger Jacob Jensen til TV2.
L&F: Svært at forestille sig
Heller ikke hos Landbrug & Fødevarer vækker Rosenkildes forslag genklang. Det hører således med til historien, at der ikke foregår et konstant brug af Bovaer i løbet af året, de steder hvor det bruges.
- Jeg har svært ved at forestille mig en situation, hvor hver eneste detalje i køernes foder skal deklareres. Specielt fordi det varierer fra gård til gård, fra dag til dag og årstid til årstid, siger sektordirektør i L&F Kvæg, Ida M. L. Storm i en skriftlig kommentar til Effektivt Landbrug.
Tidligere har Peter Lund, der er professor og sektionsleder ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet, meldt ud, at man i løbet af 2025 vil undersøge, om Bovaer har en indvirkning på køernes velfærd.
Cirka 2.000 konventionelle mælkeproducenter med mere end 50 køer er forpligtet til at gøre en indsats for at sænke deres udledning af klimagasser fra staldene, enten ved øget tildeling af fedt i foderet, eller ved at bruge Bovaer.