Regeringen er klar til at betale nogle af de penge, som danske minkavlere står og mangler. 

Dog hører det med til historien, at der ikke er tale om alle de penge, der blev aftalt mellem regeringen og støttepartierne den 21. december. Pengene for den såkaldte tempobonus kan eller vil ministeriet ikke betale med henvisning til EU-regler. 

- Et acontobeløb for aflønningen for at have slået minkene ned kan vi udbetale i løbet af januar. Og forhåbentlig allerede i næste uge, sagde Rasmus Prehn til Avisen Danmark lørdag.

Det sløve tempo i udbetalingen af penge til minkavlerne har fået kritikken til at hagle ned over regeringen fra flere steder, både i Folketinget, men også fra landbrugsorganisationer.

- Vi har længe nok hørt på dårlige undskyldninger om, hvorfor der ikke er fundet en løsning. Vores minkkollegaer er sat i en helt urimelig situation, hvor de ikke kan træffe beslutninger for deres fremtid, lød det fra formand for Holstebro Struer Landboforening, Kristian Gade i sidste uge.

Forhandlinger venter

Samtidig med lovningen på dele af kompensationen er der også udsigt til, at regeringen vil genoptage forhandlingerne om en samlet pakke til kompensation for minkavlerne i købet af denne uge. 

Siden årsskiftet har der været forskellige drøftelser mellem regeringen og visse partier, men ikke reelle forhandlinger. Og det kritiserer fødevareordfører hos Dansk Folkeparti, Lise Bech.

- Det er så længe siden, vi startede de her forhandlinger, og vi sad med det i flere dage i træk, hvor vi var derovre (på Christiansborg, red.) til kl. 2 og 3 om natten. Dengang troede vi, at vi var tæt på en aftale, men så gik det lige pludselig i stå, og nu har vi ikke hørt noget i en måned, siger hun til Effektivt Landbrug. 

Men også det bliver der nu rettet op på, siger fødevareministeren. 

- Forhandlingerne er i gang. Vi har haft bilaterale drøftelser med partier, der er væsentlige i denne sammenhæng, og først i næste uge (denne uge, red.) er der forhandlinger i den brede kreds. Vi er langtfra skråsikre, men fortrøstningsfulde i forhold til, at vi har en model nu, vi nu kan se os i, siger Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

Han tilføjer, at det er efter vejledning hos Kammeradvokaten, at man har valgt den omhyggelige, men langsommelige metode at få ført en aftale om kompensation ud i livet på. 

- Vi rådførte os med Kammeradvokaten, der var meget omhyggelig med at rådgive os til, at vi skal gøre det på den måde. Og jeg vil ikke lægge mig ud med Kammeradvokaten, selv om jeg har haft lyst til at gøre hvad som helst for at speede den her proces op. Men der er et sæt regler, og dem er jeg som minister forpligtet til at overholde, siger Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

Mette F. vil have rimelig kompensation

Søndag gav statsminister Mette Frederiksen et interview til TV 2, hvor hun blev spurgt ind til situationen for de mange minkavlere, der døjer med en pengekasse, der for længst er tom, hvilket har sat minkavlerne i en meget hård situation. Og ifølge Mette Frederiksen skyldes det den parlamentariske situation, at det har været svært at lande en samlet aftale for erstatning til minkavlerne.

- Vi kan en del som regering, men vi har ikke 90 mandater, og der er ikke en politisk aftale endnu. Jeg håber på, at den politiske aftale bliver indgået så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre - gerne i den uge, vi går ind i nu, siger Mette Frederiksen i interviewet med TV 2 og fortsætter:

- Selvfølgelig skal minkavlerne have en rimelig kompensation. Jeg håber på, at der snart er en bred politisk aftale, så minkavlerne kan få den kompensation, som vil være rimelig, siger Mette Frederiksen.

I interviewet undskyldte hun endnu en gang den manglende lovhjemmel omkring den fremgangsmåde, som regeringen havde brugt, da de danske minkavlere i sin tid fik brev om at påbegynde aflivningen af deres mink. Siden har et politisk flertal vedtaget at påbegynde en undersøgelse af sagen ved hjælp af en såkaldt granskningskommission. 

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

MinksagenPolitik