Fra 2024 vil en ny gasledning forsyne Lolland-Falster med mere klimavenlig energi samtidig med, at det skaber bedre vækstvilkår for erhvervslivet og fastholder lokale arbejdspladser. Sådan lyder ambitionerne i regeringens planer om at anlægge en ny gasledning til Lolland-Falster. Planen er, at der på sigt vil løbe 100 procent fossilfri biogas gennem ledningen.

Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at regeringen investerer i at udvikle en region med afsæt i den grønne omstilling.

- Det er meget glædeligt for området omkring Lolland-Falster, at der kommer en vækstindsprøjtning af denne kaliber, som helt sikkert vil skabe vækst og udvikling lokalt. Med denne beslutning sender regeringen et vigtigt signal om, at man prioriterer og investerer i lokal og regional vækst med afsæt i den grønne omstilling. Det er den vej, vi skal nedad, hvis den grønne omstilling skal blive en succes i hele landet. Samtidig skaber dette projekt selvfølgelig også store forventninger i resten af landet om lignende regionale investeringer, lyder det fra formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet bliver gasledningen cirka 115 km lang og vil strække sig fra Sydsjælland over Falster og ende i Nakskov.

Også lokalt har man svært ved at få armene ned efter mandagens nyhed.

-Jeg er utrolig glad for, at Lolland-Falster bliver koblet på det danske gasnet. Gasrørledningen fremtidssikrer vigtige produktionsarbejdspladser på Lolland-Falster, særligt på Nordic Sugars to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing. Det er afgørende for os at holde hånden under lokale arbejdspladser, og derfor har beslutningen om gasrørledningen også stor betydning for Lolland-Falsters fremtidige udvikling, siger borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder.

Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, kalder det samtidig for en stor dag for Lolland-Falster. Han fremhæver, at det næste skridt nu er at få etableret to biogasanlæg sammen med den kommende gasrørledning.

- Det er en stor dag for Lolland-Falster, når gasnettet udvides til vores del af landet. Nu gælder det om at få bygget to lokale biogasanlæg, så vi kan forsyne vores virksomheder med klimavenlig biogas, nedbringe landbrugets udledninger af drivhusgasser og skabe grønne arbejdspladser. Her vil biogas gøre os til et unikt eksempel på cirkulær økonomi og fastholde Lolland-Falster som et førende udstillingsvindue for grønne teknologier, siger Holger Schou Rasmussen.

I en pressemeddelelse skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at andelen af bæredygtig biogas i det danske gasforbrug forventes at stige fra cirka 20 procent til cirka 50 procent fra 2020 til 2030. Mens der i 2040 er potentiale for, at al dansk gasforbrug består af gas fra vedvarende energikilder.

hka

Politik