Landbrugsforhandlinger: Regeringen tager syv principper med til forhandlingsbordet
- Vi skal favne både landmanden, slagterimedarbejderen og den unge klimabevidste. Derfor har vi formuleret syv principper for en kommende aftale, fortæller fødevareministeren.

Principperne betyder, at løsningen for landbruget skal findes et sted, hvor der er fokus på lavbund, udledning af klimagasser og vandmiljø, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S). Arkivfoto
Mere end 800 så med, da minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) onsdag skød regeringens landbrugskonference i gang.
En konference, der ifølge regeringen skal danne grundlaget og en fælles forståelsesramme, inden de reelle landbrugsforhandlinger går i gang denne uge.
Rasmus Prehn kalder på forhånd forhandlingerne for både komplekse og udfordrende, hvis både landmanden, slagterimedarbejdere og klimaaktivisten skal tilgodeses.
Derfor har regeringen forud for forhandlingerne udarbejdet syv bærende principper, der skal danne rammerne for forhandlingerne.
Kompromis
- Vi står foran en nødvendig grøn omstilling af landbruget. Det kan lyde komplekst. Og det er det. Vi skal favne både landmanden, slagterimedarbejderen og den unge klimabevidste.
- Derfor har vi formuleret de syv principper for en kommende aftale. Principperne betyder, at løsningen for landbruget skal findes et sted, hvor der er fokus på lavbund, udledning af klimagasser og vandmiljø.
- Samtidigt må der ikke gås på kompromis med arbejdspladser, landbrugets overlevelse eller at klimaproblemerne flytter over grænsen, siger Rasmus Prehn.
Håb om bred aftale
Ministeren fortæller, at de syv principper udgør »banderne« for de næste ugers forhandlinger. Kommer løsningen for tæt på det ene princip, risikeres det, at det går udover ét af de andre.
Derfor er håbet, at forhandlingerne og i sidste ende resultatet ender med en bred aftale, som flest kan se sig selv i, og som giver landbruget længere tidshorisonter, siger Rasmus Prehn.
mip