Søndergaard beklager: - Vi reagerede hverken rettidigt eller ordentligt, da kvinderne rakte ud

Danbred-sagen var central i Søren Søndergaards beretning på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde.

Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning er i gang. Og formand Søren Søndergaard lagde fra land med dybt at beklage forløbet omkring Danbreds metoo-sag. En sag hvor Landbrug & Fødevarer som hovedaktionær svigtede de ansatte hos Danbred, fastslog L&F-formanden.

- Det sker, at et rødt flag bliver hejst. Men at vi ikke ser det tydeligt nok. Sådan en krise var og er hele forløbet omkring krænkelserne i Danbred. Og ikke mindst vores håndtering i toppen af Landbrug & Fødevarer.

- Vi reagerede hverken rettidigt eller ordentligt, da kvinderne rakte ud. Og jeg vil gerne gentage min og den samlede ledelses uforbeholdne undskyldning til såvel dem som til alle andre. Vi kan og skal stille større krav til de virksomheder, vi er medejere af. Og I kan og skal forvente mere og bedre af Landbrug & Fødevarer, fastslog Søren Søndergaard.

Skal lære af fejlene

Formanden understregede, at han selvfølgelig ville ønske, at krænkelserne af kvinderne i Danbred-sagen aldrig havde fundet sted.

- Men det fandt sted. Og så har vi en forbandet pligt til at lære af det.

Som I ved, har forløbet også medført, at Anne Arhnung (tidligere L&F-direktør, som selv har sagt op, red.) ikke er med her i dag. Og som I ved, er dét en beslutning, jeg er ked af.

- Men jeg er glad for, at Flemming Nør-Pedersen har sagt ja til at være konstitueret som administrerende direktør. Flemming kender vores organisation og vores erhverv og er en medvirkende - og væsentlig årsag til, at vi kan bruge den tid, det tager at finde en ny til posten som administrerende direktør, sagde formanden.

Blik udefra

Søren Søndergaard garanterede samtidig, at koncernens medarbejdere og øvrige ledelse knokler videre i mellemtiden.

- Med ansvaret »at lære af vores fejl« følger også modet til at få et blik udefra helt ind og se på vores maskinrum. Se på, om noget skal være anderledes. For vi skal og vil foretage de ændringer, der er nødvendige.

- Som varslet arbejder vi med en række konkrete tiltag, som blandt andet skal udløse konsekvenser, hvis god selskabsledelse ikke efterleves i eksterne selskaber, vi er medejer af.

- Men vi kigger også vores interne kultur og struktur efter i sømmene og arbejder for eksempel med diversitet på tværs af alder, køn og erfaring.

I mange år frem vil og skal Landbrug & Fødevarer stå som en moderne organisation for et moderne erhverv i et moderne samfund, fastslog Søren Søndergaard.

Læs en fyldig reportage fra delegeretmødet i Effektivt Landbrug her på siden fra kl. 21.15 onsdag aften eller i den trykte avis torsdag morgen.

Læs også