Peter Kiær samler ind til Ukraine

Også Bæredygtigt Landbrugs formand er følelsesmæssigt påvirket af krigen – ikke mindst fordi han altid har haft dygtige ukrainske ansatte.

Et utal af danske landbrugsbedrifter har ukrainske ansatte, og mange danske landmænd er derfor – både medarbejdermæssigt og følelsesmæssigt – påvirket af den russiske invasion i Ukraine.

Det gælder således også på Storgården i sjællandske Terslev, hvor Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær til daglig dyrker korn og producerer svin. Krigen er endog kommet rigtig tæt på, fordi den ukrainske medarbejder Max har sin kæreste Darina fra hjemlandet på besøg. De to skal efter planen giftes til oktober. Darina slap ud af Ukraine, umiddelbart inden krigshandlingerne begyndte – men hendes forældre, der begge er ansat i den ukrainske hær, er blevet tilbage.

Således har de fire nu sat gang i en indsamling til fordel for Ukraine. Det betyder, at hvis man kan undvære tæpper, puder, varmt tøj og lignende – eller måske smertestillende medicin – kan alt dette afleveres på Storgårdsvej 1, 4690 Haslev. Så sørger Storgårdens indehavere og ikke mindst nogle af Darinas polske forbindelser for at bringe varerne til den ukrainske hovedstad.

De fleste har gemt sig under jorden

Malene Snedgaard påpeger, at der virkelig er behov for især varmt tøj, og at de fleste dernede ifølge Darina efterhånden bor i kældre og under jorden.

- Det her er vores måde at bidrage på. Allerede her til formiddag kommer foreløbig 15 mennesker forbi med tøj, fordi de har hørt om indsamlingen via de sociale medier. Og vi håber, at endnu flere vil give et bidrag, siger hun.

Og formanden for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, der har mange års særdeles positive erfaringer med ukrainsk arbejdskraft på Storgården, deler også ængsteligheden med sine medarbejdere.

- Vi kender mange ukrainere efterhånden. Nogen er rejst hjem, og nogen videre til Tyskland. Men mange af dem har faktisk været på Storgården i pæn lang tid, fordi vi virkelig syntes om dem. Jeg vil vove at påstå, at ukrainerne er de bedste ansatte, vi har haft: Loyale og pligtopfyldende. For mig er de nærmest blevet et slags broderfolk, som jeg naturligvis føler rigtig meget for og med i denne tid. Også de øvrige ansatte her på stedet er påvirket. Vi har ligeledes en rumæner, hvis mor bor meget tæt på grænsen til Ukraine. Jeg håber, at vores lokale indsamling kan gøre en forskel, siger han.

Læs også