Usikkerheden om brakkravet og muligheden for at så de samme afgrøder på samme mark næste år er to sager, som landbruget vil sætte fødevareminister Rasmus Prehn (S) i stævne om.
Mandag den 12. september 2022 danner Agerskov Kro rammerne for et regionalt landbrugsmøde med fødevareminister Rasmus Prehn.
Her vil ministeren blive mødt af det syd- og sønderjyske landbrug, som har en del emner at drøfte med ministeren. Søren Søndergaard fra Landbrug & Fødevarer deltager også.
Mødet vil blandt andet handle om usikkerheden om brakkravet og muligheden for at så de samme afgrøder på samme mark næste.
- Det er dybt, dybt problematisk, at regeringen og landbrugsstyrelsen holder sommerferie, når der er så vigtige og betydningsfulde beslutninger, der skal tages. Et helt erhverv bliver taget som gidsel, mens regeringen er på vej hjem fra ferie. Det er respektløst for de tusindvis af landmænd, som gør alt, hvad de kan for at følge lovgivningen, men som lige nu ikke aner, om de er købt eller solgt. Vi vil gøre ministeren meget tydeligt opmærksom på, at der er en sag her, som skal ekspederes hurtigst muligt, siger Hans Damgaard fra Landbrug & Fødevarer Syddanmark, som er et politisk samarbejde mellem Landbosyd, Kolding Herreds Landbrugsforening og Sønderjysk Landboforening.
Mens Svarer-udvalget færdiggør sin afrapportering om CO2e-afgiften, varmer Landbrug & Fødevarer Syddanmark op til efterårets forhandlinger om en grøn skattereform ved at opfordre til, at der bliver lyttet til landbruget, når det skal besluttes, om der skal indføres en CO2e-afgift på landbruget. Landbruget vil gerne tage del i den grønne omstilling, men rammebetingelserne for omstillingen skal være i orden.
- For os i Landbrug & Fødevarer Syddanmark er det afgørende, at efterårets forhandlinger om den grønne skattereform og CO2e-afgiften kommer til at tage hensyn til landbruget. Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling, men en høj CO2e-afgift vil være kontraproduktiv, idet bunden vil gå ud af store dele af dansk landbrug. Det er uholdbart, og det er ikke en konstruktiv måde at lovgive på, hvis man pålægger hårdtarbejdende landmænd en meget stor årlig omkostning. Landbruget bidrager gerne til den grønne omstilling, når teknologien er klar til det, så vi kan levere på de politiske målsætninger. Det vil vi tale med ministeren om, udtaler Henrik Jessen fra Landbrug & Fødevarer Syddanmark.
Tilmelding til mødet foregår via de respektive foreninger.