Ærø-landmand stiler mod Christiansborg

Snart forhenværende mælkeproducent Bent Juul Sørensen er blandt folketingskandidaterne hos Danmarksdemokraterne.

Kun en enkelt fuldtidslandmand er på stemmesedlen i de fynske valglokaler denne gang. Navnet er at finde under liste Æ, Danmarksdemokraterne.

Både i landbrugskredse, kommunalpolitisk og organisatorisk er det et kendt navn, nemlig Bent Juul Sørensen fra Ærø.

Således var han i en lang årrække formand for den fynske region under Arla, og nåede helt til tops som formand for Mejeriforeningen og Danske Andelsselskaber, og dermed medlem af Landbrugsraadets præsidium på Axelborg i København.

Imidlertid er han nu i færd med at afvikle sin store jerseybesætning på 475 køer på gården i Dunkær. Årsagen er en naboklage tilbage i 2016. Siden har det været en langstrakt sagsbehandling af miljøklagesagen, der i år endte med, at dyreenhederne på hans to kvægejendomme alligevel kunne fortsætte. Men det var for sent for den ærøske mælkeproducent.

Oplagt at ringe til Inger Støjberg

Med omlægningen til udelukkende planteavl på Dunkærgaard ser Bent Juul Sørensen, der siden 2010 har siddet i Ærø Kommunalbestyrelse, frem til måske igen at skulle tage til hovedstaden - nu som landspolitiker.

Bent Juul Sørensen røber, at han gennem årene har fået flere henvendelser om at stille op som folketingskandidat, og også haft lyst dertil hele livet. Derfor var det oplagt at ringe til Inger Støjberg, som han har kendt lige siden tiden på Axelborg, da hun lancerede sit nye parti. Tilmed har det samme bogstavbetegnelse som Ærøs Fremtid, som han repræsenterer i kommunalbestyrelsen.

- Men det skulle være som kandidat i området, hvor jeg bor, altså i det fynske. Derfor var dette en mulighed og et tilbud, som jeg ikke kunne sig nej til, efter Inger (Støjberg, red.) og jeg havde talt sammen et par gange.

- Partiet harmonerer med mange af mine interesser og kardinalpunkter. Det håber jeg at kunne bidrage med og få indflydelse på, siger den ærøske politiker og nævner specifikt landdistrikterne, erhvervspolitik, EU-politik samt udenrigsforhold.

Desuden vil han arbejde for mindre regler, og for lokale fynske forhold.

Bedre forhold på landet

- Især har jeg fulgt, hvordan flere af vores nabolande har opnået bedre forhold på landet. Men også de mange regler fra København skal nedbringes og forenkles, således Landbrugsstyrelsen også selv kan følge med. Eksempelvis rammer de fire procent brak udelukkende landdistrikterne. Alene vil det betyde 80 lastvognstog færre hvede fra Ærø.

- Der skal være ens vilkår i Danmark. Det håber jeg at få mulighed for at kæmpe for, sammen med min praktiske tilgang, hvis jeg ender på Christiansborg, siger den fynske landmand, der er kendt for at turde sige sin mening, og som gennem sit CV på organisatorisk plan har et stort netværk i både landbruget og den politiske verden.

Læs også