Minkundersøgelse eller ej?: Ellemann melder stadig ikke klart ud
Venstre-formand Jacob Ellemann-Jensen vil stadig ikke give et klart svar på spørgsmålet om, hvad der skal ske med Mette Frederiksen som afslutning på minksagen.

Der er fortsat brug for et værdigt punktum i minksagen, mener Jakob Ellemann-Jensen. Hvad det konkret indebærer, er en del af regeringsforhandlingerne, fortæller Venstre-lederen. Arkivfoto
Ser Venstre det stadig som et ultimativt krav, at der skal laves en uafhængig advokatundersøgelse af Mette Frederiksens handlinger i forbindelse med minksagen? Det spørgsmål svæver i luften.
Under valgkampen, den 5. oktober, var Venstre-formanden ellers medunderskriver på en pressemeddelelse, der krævede en uvildig advokatundersøgelse af minksagen.
Engihed den 5. oktober
Pressemeddelelsen tog udgangspunkt i den undersøgelse, som Nye Borgerlige fik lavet tidligere på efteråret, og som konkluderede, at der var grundlag for en rigsretssag mod både fungerende statsminister Mette Frederiksen og tidligere fødevareminister Mogens Jensen.
- For det videre forløb, hvor Folketinget vil skulle tage stilling til, om der skal rejses en rigsretssag, vil der med fordel kunne bestilles en juridisk vurdering betalt af Folketinget.
- En samlet borgerlig opposition er enig om, at det skal ske efter valget. Vi skal en gang for alle have afklaret og afsluttet minkskandalen. I en så alvorlig sag skal danskerne kunne regne med, at et muligt retligt ansvar bliver placeret. Ellers vil minkskandalen fortsætte med at hjemsøge folkestyret og skabe mistillid, hed det i den pressemeddelse, der blev sendt ud om sagen.
Men efter valget har tonen været en anden fra Jacob Ellemann, der i sidste uge ikke ville forpligtige sig til et ultimativt krav om en uvildig undersøgelse i forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger med den fungerende statsminister.

En advokatundersøgelse bestilt af Nye Borgerlige konkluderede tidligere på efteråret, at der var grundlag for en rigsretssag mod Mette Frederiksen. Arkivfoto
Et værdigt punktum
Mandag stillede Venstre-formanden så op til et interview med TV2, og her talte han igen om at få sat et værdigt punktum for sagen.
- Der mener jeg, at det her (en uvildig undersøgelse, red.) ville være en oplagt måde at gøre det på. Selvfølgelig er det her noget, vi taler om i forhandlingslokalet. Selvfølgelig er det noget, vi ikke ser helt ens på. Det er et af de emner, vi diskuterer. Det er, når vi når slutningen af forhandlingerne, at vi ser, hvad vi er blevet enige om, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV2.
I pressemeddelelsen den 5. oktober gjorde blå blok det ellers til et noget nært ultimativt krav at få en uvildig undersøgelse af rapporten fra Minkkommissionen.
- Hvis der bliver et borgerligt flertal efter valget, vil Folketinget igangsætte en uvildig advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens og andre ministres retlige ansvar i minksagen. Det fastslår en samlet borgerlig opposition bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.
Men:
- Vi stiller os ikke op og siger, at noget er ultimativt, siger Ellemann nu til TV2.
Mens resten af blå blok i sidste uge kritiserede de nye toner fra Ellemann i sagen, er det fortsat et åbent spørgsmål, hvordan holdningerne i Venstres bagland er til sagen nu.
I en kandidattest forud for valget svarede Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen således på spørgsmålet om en rigsretssag mod Mette Frederiksen.
- Mink-sagen er en skandale, og regeringen har brudt grundloven. Derfor skal man også undersøge, om der kan placeres et juridisk ansvar blandt politikerne. Det kan kun ske ved en uvildig advokatundersøgelse af mink-sagen bestilt af Folketinget.
Kritisk V-bagland
Holdningen til minksagen er fortsat klar hos flere i Venstres bagland. DR Nyheder har interviewet Læsøs Venstre-borgmester Tobias Birch Johansen, og han er ikke et sekund i tvivl om, at sagen skal undersøges til bunds.
- Kan Mette Frederiksen ikke holde til en advokatundersøgelse, så skal hun heller ikke være statsminister, siger Tobias Birch Johansen til DR.
Det er fortsat uvist, hvornår forhandlingerne om en ny regering er i mål. I weekenden forlod Konservative forhandlingerne, men der forhandles fortsat mellem Socialdemokratiet, Venstre, Moderate, Radikale Venstre, SF, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.