Alarmerende tal i ny dyrevelfærdsrapport

Antallet af sanktioner efter dyrevelfærdskontrollen var fortsat på et højt niveau i 2021, viser netop offentliggjort dyrevelfærdsrapport.

Der skal en gang for alle gøres noget ved dyrevelfærden i Danmark og de udfordringer, der er på området. Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V), efter at Dyrevelfærdsrapproten med tal fra 2021 er kommet på gaden. 

Den viser nemlig, at næsten halvdelen af kontrolbesøgene hos kvægbesætninger udløste en sanktion, mens det hos grisebesætninger var knap hver tredje. 

Det er bekymrende, mener fødevareministeren, og derfor vil han de kommende måneder mødes med en række interessenter, aktører og eksperter for at blive klogere og finde ind til kernen af problemet.

- Adskillige af mine forgængere – fra både røde og blå regeringer – har med de bedste intentioner forsøgt at komme problemerne med mangelfuld dyrevelfærd til livs. Alligevel kan vi bare se på tallene, at vi ikke rykker os, og den positive udvikling står stille, eller går ligefrem den forkerte vej, siger Jacob Jensen.

Udviklingen skal vendes

Han er opsat på at få vendt udviklingen, siger han.

- Det bekymrer mig, at knap hver tredje besøg i grisestaldene stadig udløser en sanktion, mens det sågar gælder knap halvdelen af besøgene hos vores kvæg. For mig er der ingen tvivl. Vi skal have vendt udviklingen én gang for alle. Men det kræver, at vi kommer helt ind til kernen af udfordringerne og får taget grundigt fat på problemerne.

Ministeren melder ud, at han er klar til at gå i dialog med både de politiske partier og erhvervet de næste måneder for at blive klogere på problemstillingen og på den måde få knækket kurven. 

L&F er klar til dialog

Hos Landbrug & Fødevarer er man klar til at tage dialogen op med fødevareministeren.

- For os er det afgørende at komme ind til kernen af problemet og vide, hvad tallene dækker over. Der er stor forskel på en administrativ fejl og en fejl, der går ud over dyrenes velfærd. Er det eksempelvis hos de store kvægproducenter eller de små hobbybrug, og hvilken type fejl er der tale om, siger veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Per Olsen, og fortsætter:

- Derfor vil vi nu gå i dialog med Fødevarestyrelsen, så vi kan få klarhed over, hvad tallene dækker over og sætte ind de rigtige steder. Dyrs velfærd og trivsel er en hovedprioritet for os, og derfor er vi bekymrede over antallet af anmærkninger.

 

Dyrenes Beskyttelse: Hovedrystende

I Dyrenes Beskyttelse er direktør Britta Riis skuffet over landbruget ovenpå de seneste tal.

- Reglerne eksisterer for at give dyrene i landbruget et absolut minimum af beskyttelse mod lidelse, smerte og overlast, og ikke en gang dét bliver overholdt. Det er hovedrystende, og man kunne håbe på, at det gav anledning til refleksion indadtil i landbruget, men desværre må vi konstatere, at niveauet af overtrædelser har været stabilt eller stigende i mange år, siger hun i en pressemeddelelse.

Læs også