For lidt over et år siden blev det besluttet, at Danmark som et af de første lande i verden skal have et statskontrolleret klimamærke, som skal hjælpe forbrugerne med at træffe mere klimabevidste valg, når de handler. Til at udvikle klimamærket blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af Fødevarestyrelsen samt repræsentanter fra detailbranchen, fødevarebranchen og forbrugerorganisationer.

Klimamærkets arbejdsgruppe har netop afsluttet deres arbejde, der har resulteret i en rapport, der indeholder konkrete anbefalinger til, hvordan det kommende klimamærke kan indrettes. Arbejdsgruppen har netop overrakt fødevareminister Jacob Jensen anbefalingerne på en reception.

Ministeren vil nu nærlæse rapportens anbefalinger og i den forbindelse orientere Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om indholdet.

- Der er et udbredt ønske blandt forbrugerne om at spise mere klimabevidst, men det kan være vanskeligt helt at afkode de forskellige produkters klimaaftryk, når man køber ind. Derfor har vi tidligere besluttet, som et af de første lande i verden, at indføre et statskontrolleret klimamærke, der skal hjælpe forbrugerne med nemmere at træffe klimabevidste valg i indkøbssituationen, siger fødevareminister Jacob Jensen og fortsætter:

- Jeg vil gerne takke arbejdsgruppen for den store indsats med at udarbejde denne rapport med anbefalinger til et klimamærke. Jeg ved, at der er lagt et stort stykke arbejde i at få diskuteret og undersøgt alle relevante spørgsmål, så vi har det bedst mulige grundlag for at gå videre med at realisere klimamærket, siger han.

Han tilføjer, at han glæder sig til at dykke ned i anbefaligerne så det sidste skridt kan tages i retning med at få klimamærket ud i dagligbarebutikkerne.

Skal være enkelt

Per Preisler Christiansen, der er direktør for innovation og vækst i Fødevarestyrelsen, har stået i spidsen for arbejdsgruppen. Han peger på, at den model, der bliver anbefalet, gør det enkelt og brugbart for forbrugerne at handle klimabevidst.

- Med skalamodellen får forbrugerne et enkelt og brugbart redskab, når de skal handle ind til middagsbordet, og samtidig er der skabt forudsætninger for, at producenter kan reducere klimabelastningen i fødevareproduktionen, siger han og fortsætter:

- I arbejdsgruppen foreslår vi, at der etableres en offentlig database for klimaaftryk for fødevarer, som fremover skal være omdrejningspunkt for klimamærket. Vigtigst af alt, så er der opbakning til skalamodellen fra det samlede danske fødevarelandskab og fra forbrugerne, siger Per Preisler Christiansen.

Arbejdsgruppen har både haft deltagelse af forbrugerrådet Tænk, De samvirkende købmænd, Coop, Salling Group og af Dansk Industri. I den tidsplan, som arbejdsgruppen har offentliggjort, forventes det, at klimamærket bliver lanceret i løbet af 2025.

Arbejdsgruppens indstillinger

Arbejdsgruppen for det nye klimamærke anbefaler:

  • at der etableres et statskontrolleret klimamærke som en skalamodel, hvor alle fødevarer rangeres i forhold til hinandens klimaaftryk. 
  • at fødevarer kan mærkes med klimamærket enten baseret på generiske klimaaftryk eller baseret på produktspecifikke klimaaftryk, hvor der er blevet foretaget en beregning af det konkrete produkt. Klimaaftrykkene skal være sammenlignelige. 
  • at der anvendes en grafisk model til mærkning af fødevarer med skalamodellen rød-gul-grøn
  • at der anvendes en A-LCA (livscyklusvurdering, red.) tilgang til opgørelse af fødevarers klimaaftryk. Aarhus Universitet har påbegyndt arbejdet med en metodeforskrift. 
  • at der opbygges en offentlig tilgængelig database med fødevarers klimaaftryk, som skal ligge til grund for mærkningen. Databasen vil endvidere kunne anvendes til andre formål, for eksempel i offentlige indkøb og food service. Databasen skal opdateres med jævne mellemrum. Der afsættes ressourcer til videreudvikling af database og klimamærke.
  • at mærket understøttes af en kommunikationsindsats. 
  • at arbejdsgruppen inddrages som referencegruppe i det videre arbejde. 
  • at klimamærket evalueres efter, at mærket har været i anvendelse i to år. 
  • at Fødevarestyrelsens vejledning i forhold til frivillige anprisninger videreudvikles.
Politik