Det politiske stormvejr fortsætter efter minkaftale

Mandag aften blev regeringen enige om at lovliggøre aflivningen af alle mink i Danmark og et midlertidigt forbud mod minkavl i 2021, men det politiske stormvejr er langt fra slut i sagen.

Tirsdag morgen kl. 7.30 var der endnu en gang indkaldt til samråd i Folketingets fødevareudvalg. Samrådet var indkaldt af Liberal Alliace, der forlangte en forklaring fra fødevareminister Mogens Jensen (S) om den ordre, han og regeringen gav til at alle mink i Danmark skulle aflives, uden at have lovmæssig grundlag for at gøre det. 

LA-lederen Alex Vanopslagh konstaterede at det retteligt burde have været statsminister Mette Frederiksen, der skulle have været indkaldt, og spurgte så fødevareministeren:

-  Vil ministeren redegøre for, hvorfor man melder beslutningen ud om at aflive samtlige mink i Danmark, før man har sikret sig den nødvendige lovhjemmel?

I sit svar beklagede Mogens Jensen atter forløbet, forklarede sig med hensynet til sundhed, og oplyste, at der nu var sendt et præciserende brev ud til minkavlerne om forholdene omkring aflivningen. 

- Der er ikke lovhjemmel på nuværende tidspunkt til at kræve aflivning uden for zonerne. Og det skal der være. Der er nu en aftale, der vil sørge for det. Jeg vil gerne undskylde til de danske minkavlere, at det ikke fremgik tydeligere, at der ikke var lovhjemmel, sagde fødevareministeren, 

Det fik Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen til at kalde hele situationen for udtryk for bananrepublik-lignende tilstande.

- Hvorfor bliver det sådan en situation, hvor der nærmest er tale om bananrepublik-tilstande? Men så tænker man jo på den topstyring som vi også er vidende til fra statsministeren, men spørgsmålet er om fødevareministeren fik en ordre fra statsministeren om bare at køre igennem?

- Ser sort ud for Mogens Jensen

De hårde ord på samrådet kommer forud for onsdag, hvor regeringen offentliggører en redegørelse for forløbet. Det kan samtidig være Mogens Jensens sidste dag som minister. Således siger politisk ordfører for Radikale, Andreas Steenberg, at det ser sort ud for ministeren, selv om han skal have mulighed for at forklare sine handlinger.

- Det hele skal belyses, men uanset hvad der er sket, kan det ikke retfærdiggøre, at man bryder Grundloven. Det er en alvorlig sag, og det er i sidste ende Mogens Jensens ansvar. Derfor må vi også sige, at det ser svært ud for Mogens Jensen at fortsætte som minister, siger Andreas Steenberg til Ritzau.

Aftale om aflivning uden blå blok

Forud for samrådet havde regeringen lovliggjort processen omkring aflivningen af mink ved at lave en aftale med dens støttepartier, Enhedslisten, SF, Alternativet og de Radikale om at forbyde minkavl i Danmark i 2021 og ved at beordre aflivning af alle mink. Aftalen indebærer også den såkaldte tempobonus på 30 kroner for alle mink, der er aflivet den 19. november.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus. Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Til gengæld er blå blok ikke en del af aftalen. Venstre og Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne mandag aften, da man ikke kunne blive enige om den erstatning, som minkavlerne skal have i sagen.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også